Економіка України
Подобається

“Отримають на 26% менше”: Частину українців чекає різке урізання пенсій

01/02/2019
“Отримають на 26% менше”: Частину українців чекає різке урізання пенсій

Дефіцит Пенсійного фонду в 2019 році виріс на 16 млрд грн, головним наслідком чого стане зниження розміру майбутніх пенсій.

Зараз українці на заслуженому відпочинку в середньому отримують 35% своєї зарплати, в той час як стандарти Міжнародної організації праці, які взяла на себе зобов'язання виконувати Україна, говорять про те, що розмір пенсії повинен становити не менше 40% звичного заробітку.

Кожен працюючий українець платить двічі. Перший раз – виплачуючи єдиний соціальний внесок в розмірі 22% своєї зарплати, а другий раз – оплачуючи своїми податками величезну діру в бюджеті ПФУ. Тільки в 2019-му на покриття дефіциту направлять з бюджету 167 млрд грн.

 У Міністерстві соціальної політики заспокоюють: це всього лише «брудний дефіцит». Але проблема тільки загострюється. Ще в минулому році дефіцит становив 150 млрд грн, а в 2017-му – 139 млрд.

Навіть за умови зростання зарплат і детінізації ринку, рішення Кабміну в рамках реформи знизити коефіцієнт оцінки стажу з 1,35 до 1%, так чи інакше призведе до зниження розміру всіх майбутніх виплат.

Прості українці почнуть відчувати на собі нововведення тільки починаючи з поточного року. У минулому році в якості «перехідного періоду» у формулі тимчасово ввели більш вигідні умови (враховували середню зарплату за два, а не три попередні роки). А вже в цьому році пенсіонер, який виходитиме на заслужений відпочинок, отримає приблизно на 26% менше, ніж міг би отримати при таких же умовах, але за старою формулою (діяла до реформи 2017 року).

Даних про середню заробітну плату за минулий рік ще немає. Однак, навіть за умови значного зростання, в цьому році при 35 роках стажу і середній зарплаті розраховувати можна буде на пенсію всього лише близько 1,9-2 тис. грн. При цьому середня зарплата становить близько 8 тис. грн.

Ще одна загроза високого дефіциту – касові розриви. В умовах, коли кожна копійка на рахунку, невелика затримка в надходженнях може привести до того, що українські пенсіонери вчасно свої виплати не отримають. Наприклад, в минулому році багато пенсіонерів отримали виплати із запізненням на тиждень.

Єдиний вихід – повноцінна реформа

Тільки існуюча солідарна система, коли українці отримують пенсії за рахунок внесків працюючих, високий дохід забезпечити не може.

Для того, щоб українці могли забезпечити собі безбідну старість, необхідно створювати другий рівень. Він передбачений у чинному законі, але не працює. Якщо пенсійну реформу доведуть до логічного кінця, все працюючі пенсіонери крім відрахувань до Пенсійного фонду повинні будуть частина зарплати акумулювати на своєму особистому рахунку.

Причому варіантів декілька: перерозподілити вже існуючі податки (наприклад, ПДФО), зобов'язати роботодавців відкладати на старість своїх співробітників, збільшити податкове навантаження на зарплату.

У більшості країн Європи вже давно працюють схожі системи. З демографічною проблемою, коли кількість працюючих скорочується, а кількість пенсіонерів – зростає, зіткнулися більшість країн, що розвиваються.


                         



Коментарі