Головні Новини
Подобається

Як повернути медикаменти до аптечного пункту: старі нові правила

11/01/2019
Як повернути медикаменти до аптечного пункту: старі нові правила

З початку Нового року в МОЗ прогнозували зміни із поверненням ліків до аптечних пунктів. 

З 1 січня набув чинності Закон України від 23.11.2018 № 2628-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів». Роз’яснення щодо можливості повернення ліків до аптек з 1 січня 2019 року опублікували на офіційному сайті МОЗ.

– Фактично у поверненні ліків за новим законом нічого не змінилось, – пояснює заступник начальника Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Тернопільській області Олена Агеєнко.
Повернути медикаменти можна лише в тому випадку, коли ви доведете, що ці ліки неякісні. Довести факт того, що ліки неякісні, можуть лише такі документи: висновок щодо якості лікарських засобів, виданий підпорядкованою лабораторією територіального органу Держлікслужби та/або уповноваженою лабораторією; розпорядження Держлікслужби щодо заборони обігу лікарського засобу;  розрахунковий документ на купівлю медичних засобів чи ліків – Навіть, якщо ліки із цілісною упаковкою – їх повернути не можна, тому що вони вважаються належної якості, – розповіла Олена Агеєнко.

У новому законі просто роз'яснили, який лікарський засіб вважається неякісним і розписали процедуру що у цьому випадку може зробити аптека: або поміняти на такий самий препарат належної якості або повернути гроші. Раніше було положення, у якому вказувалось, що належної якості ліки повернути чи обміняти неможливо. Тепер же сказали, що неналежної якості можуть прийняти в аптеці, якщо воно підтверджено документами – повідомила експерт.

За словами фармацевта, щоб убезпечити себе і не придбати неякісні ліки – потрібно перевіряти сайт Держлікслужби.
 


                         



Коментарі