Економіка України
Подобається

“Не просто подив, а шок”: економіст розповів, що вражає іноземців у податковій системі України

10/01/2019
“Не просто подив, а шок”: економіст розповів, що вражає іноземців у податковій системі України

Найбільшим шоком для іноземних інвесторів є звіти Державного казначейства, бо там можна знайти інформацію про переплату податків.

 

«Є три реформи, без проведення яких ми нікуди не дійдемо. На жаль, ми їх ще навіть не розпочали», – сказав член Економічного дискусійного клубу, економіст Євген Олейніков.

Перша зміна стосується державного управління:

«Ситуація з бюджетом — ненормальна. Держава не може постійно поточні видатки фінансувати в борг. У нас є свій розвиток економіки, відповідні доходи. Намагання звідти витягти більше, ніж у нас є, стараючись фінасувати всі функції, які в нас понахапала держава, призводить до того, що ми не отримуємо нічого», — зазначає економіст.

Доведеться присутність держави в економіці вести до відповідного рівня:

«Після цього можна працювати з податковою реформою. Головна проблема — це не ставки чи правила, а те, що насправді вони не мають жодної ваги. У нас є державний бюджет, який встановлює рівень доходу. Після того, як його встановили і дали план податковій — байдуже які у нас податкові ставки», — запевняє економіст.

Також експерт розповів, що найбільше дивує і його, а також іноземців в українській податковій системі.

«З власного досвіду скажу, що у мене та іноземців викликало не просто подив, а шок. Це коли ми у звіті Державного казначейства побачили інформацію про переплати податків. Інвестори не можуть зрозуміти, як це так… Можливо, наші бугалтери не вміють рахувати? Доводиться пояснювати, що нас можуть просити сплатити більше грошей, аніж передбачено законом. Тут іноземці дивуються і питають: чи у вас держава рекетир? На цьому моменті розмова закінчується», — каже експерт. 


                         



Коментарі