Економіка України
Подобається

НБУ не зможе виконати цілі щодо інфляції у 2019 році: економіст пояснив чому

10/01/2019
НБУ не зможе виконати цілі щодо інфляції у 2019 році: економіст пояснив чому

В Україні не буде інфляції в 2019 році на рівні 6%.

Подібну думку в своєму Facebook озвучив економіст, керівник приватним інвестиційним фондом на фондовому ринку США Володимир Компанієць, передає Politeka.

За його словами, національний регулятор спрогнозував суттєве зниження інфляції на 2019 рік, але виконати поставлені цілі у НБУ не вийде.

«НБУ може мріяти про інфляцію в 6% річних тільки в своїх прогнозах і НБУ прийдеться знову писати, що їм щось завадило виконати їх цілі по інфляції», – запевняє Компанієць.

Експерт зазначає, що з 2014 року між збільшенням курсу американської валюти і інфляцією з'явилася дуже висока залежність: подорожчання долара на 10% призводить до збільшення в майбутньому вартості споживчого кошика на 5,8%.

Компанієць впевнений, що подібна залежність сформувалася, оскільки Україна сьогодні залежить від критичного імпорту нафти/газу, вартості електроенергії, на яку впливала формула Роттердам +, великої частки імпортної продукції на споживчому ринку і безвіза, який привів до істотної інтеграції ринку праці України до польського ринку.


Компанієць підкреслює, що сьогодні в Україні люди хочуть повернути свої зарплати в доларовому еквіваленті, які були до 2014 року, а зарплати враховуються в цінах на товари і послуги.

При цьому в бюджетній резолюції середньорічний курс національної валюти до долара в 2019 році закладено на рівні 30,5 грн/$, в 2020 – 31,4 грн/$, а в 2021 – 31,8 грн/$.

«Тому ніяке підвищення ставки рефінансування не допоможе НБУ досягти інфляції в розмірі 6% при такій економічній політиці і НБУ доведеться знову писати, що їм щось завадило виконати їхні цілі щодо інфляції. І ніяке таргетування інфляції не допоможе НБУ», – підсумував фінансист.


                         



Коментарі