Економіка України
Подобається

Банкомати й термінали: для українців з’явились нові способи обміну валют

10/01/2019
Банкомати й термінали: для українців з’явились нові способи обміну валют

В Україні 7 лютого 2019 року набуде чинності закон Про валюту та валютні операції, а разом з цим розшириться перелік установ для здійснення валютних операцій. Українці зможуть купувати валюту онлайн, у поштових відділеннях, а також обмінювати в банкоматах і платіжних терміналах

Після доопрацювання банківськими установами програмного забезпечення платіжного пристрою фізичні особи зможуть не лише продавати, але й купувати готівку іноземної валюти з їх використанням. Користувач може обміняти гривні на долари, євро або іншу валюту, яку запропонує апарат. Протягом 15 хвилин можна буде провести зворотню операцію, йдеться у сюжеті Радіо НВ.

Закон гарантує недопущення неправомірного та необґрунтованого втручання держави у валютні операції

Торгувати валютою, крім банків, зможуть небанківські фінансові установи та оператори поштових послуг на підставі ліцензії НБУ, але за умови наявності понад 50 структурних підрозділів, що розташовані на половині території України. Українці зможуть вільно інвестувати за кордон, вкладати гроші в іноземні банки і купувати іноземні цінні папери. Закон гарантує недопущення неправомірного та необґрунтованого втручання держави у валютні операції. 

У порядку зберігання коштів на міжнародних платіжних картах нічого не змінюється. Розрахунки картками за кордоном не обмежуються. На картах можна зберігати будь-яку суму грошей.

Для інвестування за кордон або відкриття валютного рухунку в закордонному банку валютна ліцензія НБУ громадянам України не потрібна. Утім, вони повинні повідомляти про валютні операції уповноважені банки, через які вони здійснюються. НБУ  проводить обов’язковий продаж валютної виручки самостійно.

Позитив і технічні труднощі
Можливість купувати й продавати валюту через банкомати й термінали спрощує процес отримання коштів, це дуже позитивний сигнал з економічної точки зору. Утім, є труднощі з технічного боку. Наприклад, не всі банкомати можуть приймати купюри, пояснив Радіо НВ фінансовий аналітик Олексій Кущ.

За його словами, в Україні вартість затрат на відповідну інфраструктуру не виправдана попитом. 70% валютного ринку знаходиться у тіні, заявляє економіст, а тому дуже малий відсоток користуватиметься технологічною новинкою – ті, у кого є легальний залишок на карткових рахунках, та туристи. 

"Потрібно буде підкріплювати ці термінали не тільки гривнею, але й доларами. Це додаткові витрати для банків. Не можна в Україні створити такі продукти, які б спиралися на дуже жорсткі стандарти фінансового моніторингу і які були б затребувані населенням і бізнесом, 70% якого знаходиться в тіні", – заявив Кущ.

З набранням чинності закону про валюту українські банки на своїх сайтах повинні налаштувати опцію, щоб клієнт міг зі своєї гривневої картки купляти валюту й зараховувати її на валютну картку чи на валютний поточний рахунок. Це зекономить час та вбереже від пограбувань, зазначив головний редактор сайту Фінансовий клуб В’ячеслав Садовничий у коментарі Радіо НВ.

Він також додав: існує імовірність, що банки будуть запроваджувати окремі ліміти на сайтах для валюти. 

"Це спростить операцію купівлі, тому що не потрібно для того, щоб купити валюту вже йти до відділення, знімати готівкові кошти зі свого банківського рахунку, стояти в черзі в касу, тобто витрачати декілька годин свого робочого часу. Це додатковий фактор безпеки: не будет потрібно знімати готівкові кошти, ходити з ними по вулиці. Тобто зникає ризик того, що українця можуть раптово пограбувати з пакунком грошей біля виходу з банку", – зауважив Садовничий.

Валютні обмеження негативно впливають на інвестиційний клімат, створюють штучні перепони для закордонних інвестицій і легального виведення капіталу.  Новий закон Про валюту і валютні операції дає серйозні підстави для поліпшення інвестиційного клімату та приводить валютне регулювання до європейських і світових стандартів, повідомив у коментарі Радіо НВ кандидат економічних наук, керуючий партнер консалтингової компанії Фінансова студія Євген Невмержицький. 

За його словами, позитивною є ініціатива, що Нацбанк збільшить граничний термін за експортно-імпортними операціями до одного року. Нагляд за операціями, вартість яких не перевищує 150 тисяч гривень, буде скасовано. Також НБУ скасовує індивідуальні валютні ліцензії, які були необхідні для того, щоб, наприклад, купувати валюту або цінні папери на іноземних біржах. 

"Регулювання валютних операцій носило такий характер, що шкодив значною мірою економіці. Утримував налагодження економічних відносин, торгівлі з закордонним світом. Відповідно неможливо було, згідно нашого законодавства, відкривати рахунки, ускладнено було виплату дивідендів, створення спільних підприємств, інвестування тощо", – зазначив Невмержицький.

Нагадаємо, закон Про валюту та валютні операції Верховна рада ухвалила у червні минулого року.


                         



Коментарі