Економіка України
Подобається

Які зміни в економіці очікуються в Україні у 2019 році

01/01/2019
Які зміни в економіці очікуються в Україні у 2019 році

Початок року традиційно виявляється багате різними змінами, як приємними, так і не дуже.

Наприклад, мінімальна зарплата в країні буде рости, військовим пенсіонерам додадуть виплати, але, в той же час, тарифи на опалення піднімуться в середньому на 18%.

З'являться муніципальні няні
З січня 2019 року в Україні почне працювати проект "Муніципальна няня".  Держава пропонує частково покривати витрати новоспечених батьків за послуги нянь.  Сума виплат буде корелюватися з прожитковим мінімумом, який становить близько 1500 грн для дітей до 6 років.

Виплати будуть здійснюватися на умовах спільного фінансування: з державного бюджету 25%, з обласного 15%, і найбільше з місцевого – 60%.  Щоб отримати цю допомогу, батьки повинні самі знайти няню для своєї дитини, укласти з нею офіційний договір про працевлаштування, а в кінці року надати підтверджуючі документи, які й забезпечать компенсацію від уряду.

Її виплатять за весь час роботи няні тільки в кінці року через Госфіскальную службу.  Раніше в Мінсоцполітики заявляли, що скористатися нововведенням можна буде тільки в тому випадку, якщо обидва батьки вийшли на роботу.  Зараз про такі обмеження не йдеться.  Компенсацію за роботу няні може отримати і та мама, яка вже вийшла на роботу, і та, яка знаходиться в декретній відпустці, але користується послугами няні.

Зросте мінімальна зарплата
Очікується, що вже з 1 січня 2019 році мінімальна зарплата в Україні виросте на 447 грн.  Зараз мінімалка становить 3723 грн, а в січні ця сума виросте до 4170 грн.  Про це нещодавно заявив прем'єр-міністр України Володимир Гройсман під час робочого візиту до Вінниці.
 
"У наступному році мінімальна заробітна плата з 3723 грн, станом на сьогодні, виросте до 4 170 грн. Тобто з 1 січня 2019 року підвищення", – розповів Гройсман.

Військові пенсіонери отримають надбавки до виплат Вже з 1 січня наступного року військових пенсіонерів чекають надбавки до виплат.  В середньому пенсії виростуть на 25%.  Як нещодавно повідомляв міністр соціально політики Андрій Рева, в країні близько 550 тис. Пенсіонерів-силовиків, а середня їх пенсія – 4900 грн.  Надбавка складе 1225 грн, що потребують додаткових 8 млрд грн в рік.

Виросте зарплата вчителів З 1 січня 2019 р зарплата науково-педагогічних працівників зросте на 20%.  Про це нещодавно повідомила міністр освіти і науки України Лідія Гриневич.

До слова, зарплати інших педагогічних працівників, як і всіх інших бюджетників, в наступному році виростуть на 9%.

"За останні два роки ми суттєво підвищили зарплати педагогам – вчителям, вихователям у дитсадках. Однак жодне з цих підвищень не стосувалося викладачів – науково-педагогічних працівників, які працюють в наших університетах. У цьому році саме вони отримають найбільше збільшення заробітної плати – на  20% ", – заявила Гриневич.

Долар може вирости
Експерти недавно розповіли, що буде з курсом долара в січні.  Аналітики пояснили, що в січні гривня може залишитися в межах 28-29 грн / дол, адже січня для гривні є періодом ослаблення, що пов'язано з сезонними коливаннями.  Також експерти повідомили, що на січень-березень припаде пік виплат за зовнішнім боргом, тому варто очікувати серйозного тиску на міжбанківському ринку спекулянтів та інших валютних гравців.  Як підсумок, курс гривні на кінець січня може скласти 28,5-29,1 грн / дол.


                         



Коментарі