Головні Новини
Подобається

Вартість електроенергії для громадян: названі нові суми і дата

17/12/2018
Вартість електроенергії для громадян: названі нові суми і дата

В Україні в липні 2019 року можуть як мінімум в 1,5 рази підвищити ціни на електроенергію для населення.
Чинний тариф покриває лише 50% економічно обґрунтованої вартості "струму". Після відкриття ринку тарифи будуть визначати попит і пропозиція.

Національна комісія в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ) ціни для побутових споживачів не переглядає, а ось для бізнесу підвищує на регулярній основі.

Утримувати таку ситуацію вдасться лише до липня 2019 го, коли відбудеться запуск ринку енергетики. Регулювати ціни на ньому будуть попит та пропозиція. Відповідно до закону "Про ринок електроенергії", українці зможуть самостійно вибирати постачальника електроенергії, а компанії, конкуруючи за клієнтів, з часом будуть знижувати тарифи.

Грядущий різкий стрибок тарифів визнають і в профільній комісії, і в Міненерго. Глава НКРЕКУ Оксана Кривенко повідомила, що електроенергія для населення могла б коштувати близько 1,85 грн за кВт * год. При цьому українці за перші 100 кВт * год платять всього 0,9 грн, а за кожен наступний – 1,68 грн.

Міненерго запропонувало вводити ринкові умови поступово, щоб згладити прийдешній стрибок. Для цього хочуть ввести спеціальні зобов'язання і на перехідний етап зобов'язати постачальників "струму" продавати електроенергію населенню за нижчими цінами.


                         



Коментарі