Економіка України
Подобається

Як і де краще заощадити, щоб менше заплатити за комунальні

06/12/2018
Як і де краще заощадити, щоб менше заплатити за комунальні

Соціальні можливості держбюджету на майбутній рік не безмежні

Тарифи на житлово-комунальні послуги зростатимуть і в найближчі два роки будуть залишатися в числі тих чинників, які підтримують високий рівень інфляції. Зокрема, якщо за підсумками 2018 року загальна інфляція, як очікується, складе 10,1%, то інфляція товарів і послуг з адміністративно регульованими цінами (де основне місце займають послуги ЖКГ) – 18,4%. Причому в останньому інфляційному звіті Нацбанк погіршив загальний прогноз по інфляції на поточний рік на 1,2% (з 8,9 до 10,1%), а прогноз зростання адміністративно регульованих цін – на 1,8% (з 16,6 до 18 , 4%).

"Оголошене підвищення тарифів на газ для населення і виробників теплової енергії (23,5%) зумовить відповідний перегляд тарифів на централізоване опалення і гарячу воду", – йдеться, зокрема, в інфляційному звіті НБУ щодо 2018 року.

"У 2019-2020 роках зростання адміністративно регульованих цін сповільниться до 11,7 і 10,8% відповідно, однак все ще буде перевищувати рівень зростання цін на інші компоненти споживчого кошика. Тарифи на газ (а разом з ними і на опалення і гарячу воду ) продовжать рости відповідно до прийнятих рішень уряду щодо поступового їх доведенні до імпортного паритету. Крім того, подальше підвищення зарплат, зокрема для працівників в сфері ЖКГ і муніципального транспорту, також зробить свій істотний внесок у збільшення адміністративно регульованих цін в середньостроковій перспективі", – роблять прогноз в Нацбанку.

З початком опалювального сезону прогнози щодо підвищення цін на житлово-комунальні послуги почали збуватися. Зокрема, Національна комісія з регулювання в сфері енергетики і комунальних послуг на своєму засіданні 23 листопада підвищила тарифи на теплову енергію для 20 теплокомуненерго, на засіданні 28 листопада – ще в 5 регіонах, 30 листопада – для 12 компаній …

Міністр соціальної політики Андрій Рева прогнозував, що з грудня вартість послуг за опалення і гарячу воду підвищиться в середньому на 16%. Але в кожному регіоні свої умови, і тарифи на місцях змінюються неоднаково. 


                         



Коментарі