Махінації
Подобається

“Це в інтересах українців”: Мінфін розповів, як виявляють шахраїв у сфері субсидій

20/11/2018
“Це в інтересах українців”: Мінфін розповів, як виявляють шахраїв у сфері субсидій

Із 2016 року Міністерство фінансів організовує верифікацію соціальних виплат, щоб забезпечити їх адресність і ефективне використання коштів з бюджету. Верифікація дозволяє державі виявити шахраїв у сфері соцвиплат та вивільнити додаткові кошти для тих, хто справді потребує допомоги.

Про це повідомили сьогодні у прес-службі Мінфіну.

«Перевірки отримувачів житлово-комунальних субсидій протягом січня – вересня 2018 року показали, що понад 68 тис. осіб отримують декілька субсидій за різними адресами. Або інший випадок – громадянин купив автомобіль Mercedes-Benz вартістю понад 1,3 млн гривень і оформив субсидію у розмірі 2000 гривень. Таких випадків багато, і це несправедливо. Зупинка процесу верифікації призведе до росту зловживань коштами платників податків», – сказав Юрій Гелетій, заступник Міністра фінансів.

Із початку року Мінфін скерував близько 7,5 млн рекомендацій щодо перевірки достовірності інформації, поданої отримувачами субсидій. Завдяки цьому вдалося запобігти неефективному використанню 5,9 млрд гривень, а 46,5 млн гривень – повернути в бюджет.

«Проводячи верифікацію, Мінфін жодним чином не втручається в особисте чи сімейне життя громадян. Наразі відомство працює з даними, які отримані до 11 жовтня 2018 року на основі чинних нормативно-правових актів», – повідомляє Міністерство.

«Ми вдячні народним депутатам, які ініціювали зміни до Бюджетного кодексу з урахуванням нещодавнього рішення Конституційного суду. Для комплексного врегулювання питань із проведення верифікації Мінфін вже розробив і подав на розгляд Кабінету Міністрів України проект Закону «Про верифікацію та моніторинг державних виплат». Процес верифікації субсидій продовжується, оскільки це в інтересах як платників податків, так і одержувачів державної допомоги», – додав Юрій Гелетій.

Мінфін завершує впровадження нової сучасної автоматизованої інформаційно-аналітичної платформи, яка суттєво підвищить оперативність, якість та прозорість процесу верифікації, зазначається у повідомленні.


                         



Коментарі