Економіка України
Подобається

Україна повертає гроші громадянам: що таке податкова знижка і як її правильно отримати

14/11/2018
Україна повертає гроші громадянам: що таке податкова знижка і як її правильно отримати

Українці можуть повернути з держбюджету податки, які сплатили з зарплати

Українці можуть повернути податки, сплачені до бюджету. Держава бере із зарплати кожного офіційно працюючого 18% прибуткового податку. Саме їх Фіскальна служба може віддати назад.

Це називається податкова знижка.

Навчання, іпотечний кредит, покупка житла і навіть внески до приватного пенсійного фонду. За все це Фіскальна служба повинна повертати гроші. Однак українці мало про це знають і практично не користуються можливістю.

Як і за що можна отримати свої податки назад.

Від приватного садка до ВНЗ
Освіта – одна з підстав отримати податкову знижку. Якщо дитина навчається в приватному дитячому садку або школі, то батьки можуть отримати повернення податку. Те ж саме і при навчанні на контракті в ПТУ чи вузі.

Однак, є одне "але". Людина повинна працювати офіційно, оскільки податкова знижка – це повернення частини сплаченого роботодавцем прибуткового податку з офіційної зарплати. Тому підприємці і ті, хто оформлений за цивільно-правовим договором, не можуть отримати повернення податку. Отримати гроші можна тільки за навчання в Україні. Для цього треба мати договір з навчальним закладом та квитанції, які підтверджують оплату навчання.

"Право на отримання податкової знижки мають тільки члени родини першого ступеня споріднення, тобто – чоловік, дружина, діти, батьки. Відповідно, якщо платник сплачував за своє навчання, навчання дітей або батьків, він може звернутися до Фіскальної службу для отримання податкової знижки" , – пояснює Діна Дрижакова, адвокат і директор юридичної компанії "Прима Лідер Груп".

Гроші можна отримати після закінчення податкового року до 1 квітня. Тобто, податкову знижку за навчання 2018 року можна отримати з 1 січня по 1 квітня 2019-го. Якщо декларацію не подати вчасно, знижка втрачається. Враховується календарний рік, а не навчальний. Виходить, один навчальний рік – це два різних податкових.

Для отримання знижки треба піти до Фіскальної служби з паспортом, ІПН, договором на навчання, квитанціями за рік. Там дадуть заповнити податкову декларацію, до неї треба вписати отримані доходи за рік і суму, яку людина заплатила за освіту. Протягом 60 днів гроші повернуть.

"Для отримання податкової знижки на навчання потрібно надати паспорт, довідку про присвоєння ідентифікаційного коду, довідку про зарплату з вказаною сумою нарахованої заробітної плати, суми соціального внеску та суми утриманого податку з доходів фізичних осіб, копію договору з навчальним закладом, копії квитанцій за навчання за звітний календарний рік, документи, що підтверджують ступінь споріднення (свідоцтво про народження дітей, свідоцтво про шлюб і ін.), заяву із зазначенням реквізитів рахунку для перерахування відшкодування", – додає Дрижакова.

Скільки можна отримати повернення податку? Наприклад, за навчання в університеті з січня по грудень 2017-го батьки студента заплатили 20 тисяч. Податкову знижку може отримати тільки один з батьків або сам студент, якщо він офіційно працює. Держава повертає тільки прибутковий податок, а з суми 20 000 грн – це 3600 грн (20 000*18%).


                         



Коментарі