Економіка України
Подобається

“Висока облікова ставка НБУ робить іпотечні кредити недоступними”, – експерт

17/10/2018
“Висока облікова ставка НБУ робить іпотечні кредити недоступними”, – експерт

За оцінками фінансових експертів, жорстка монетарна політика Національного банку України унеможливлює іпотечне кредитування. Непрацююча іпотека стримує зростання ринку нерухомості у країні.

Зараз облікова ставка НБУ становить 18%, останній раз вона була підвищена 7 вересня.

"Проведення більш жорсткої монетарної політики дозволить нівелювати вплив цих ризиків і повернути інфляцію в межі цільового діапазону в кінці 2019 року і досягти середньостроковій мети в 5% в 2020 році", – так в НБУ пояснювали своє рішення.

Знижуючи інфляцію, Нацбанк паралельно "заморозив" іпотеку в Україні, яка для багатьох є єдиною можливістю придбати власне житло в кредит.

"Попит на нерухомість зараз досить низький, причому його ще більш обмежує монетарна політика Національного банку. Висока облікова ставка НБУ робить іпотечні кредити недоступними, і таке поняття, як іпотека, сьогодні практично відсутній", – заявив економічний експерт Борис Кушнірук.

У серпні Державна служба статистики України і Нацбанк зафіксували падіння темпів будівництва як житла, так і інженерних споруд. Після різкого стрибка забудови в 2017 році за підсумками перших 8 місяців 2018 році введення в експлуатацію нових будинків скоротилося на 29,2%. 


                         



Коментарі