Економіка України
Подобається

“Зростання тарифів на газ складе приблизно близько 50%” – заявив Марунич

17/09/2018
“Зростання тарифів на газ складе приблизно близько 50%” – заявив Марунич

Міжнародний валютний фонд від України нічого не вимагає, він говорить, щоб виконували взяті на себе свого часу зобов'язання.

Про це повідомив співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич.

«На жаль, вимальовується така картина, що тариф на газ для домогосподарств підвищиться відразу на 50%. Що стосується підприємств, то для промисловості тариф на газ переглядається відповідно до поточних котируваннями вартості імпортного газу. Щомісяця тариф дорожчає, але якщо він дешевшає, то також переглядається у бік здешевлення », – зазначив Д. Марунич.

Експерт уточнив, що МВФ же від нас нічого не вимагає, він говорить, виконуйте взяті на себе свого часу зобов'язання.

«Прем'єр-міністр Володимир Гройсман не в змозі чинити опір далі, він повинен виконати 187 постанову, яка самим же Кабінетом міністрів свого часу приймалося. Воно прийнято в рамках чинного Меморандуму з МВФ, тому відступати вже нікуди. Треба виконувати прийняті на себе свого часу зобов'язання. За імпортним паритету з урахуванням формули, яка в цій постанові міститься, оцінний зростання тарифів складе приблизно близько 50% до поточних показників », – підкреслив Д. Марунич.

Експерт додав, що, безумовно, це дуже багато. Це призведе до різкого перегляду тарифів на гарячу воду і тепло, до зростання тарифів для інших постачальників послуг ЖКГ, тому що газ в підприємствах теплокомуненерго займає найбільшу частку і для інших видів послуг також.

Д. Марунич розглядає два сценарії після підвищення тарифів на опалення і гарячу воду для населення. Перший – це накопичення боргів, якщо регулятор – НКРЕКУ – оперативно підвищить тарифи. Другий – це різке зростання навантаження на бюджети домогосподарств з відповідними спробами цих домогосподарств претендувати на субсидії.

«Підвищити тарифи на опалення українцям можуть несподівано і відразу, поки створюються передумови для того, щоб тарифи на газ у нас різко підвищилися», – резюмував експерт.


                         



Коментарі