Без категорії
Подобається

Ціни на алкоголь “злетіли” майже на 20 відсотків: скільки тепер платитимемо?

17/09/2018
Ціни на алкоголь “злетіли” майже на 20 відсотків: скільки тепер платитимемо?

В Україні з 15 вересня зросли мінімальні ціни на весь алкоголь. Подорожчання склало від 4,5 до 19,6% (в залежності від напою). 
Так, найдешевша пляшка горілки подорожчала на 12,4% до 89,4 грн за 0,5 л.

Про це йдеться в рішенні уряду, яке вступило в дію з 16 вересня. У кабінеті міністрів пояснили, що з моменту минулого перегляду цін виросли витрати на тару, зарплати, спирт, тому нелегальні виробники можуть утримувати низькі ціни, а ті, хто працює за всіма правилами, і так змушені підвищувати вартість.

Повідомляється, що останній раз ціни переглядали у вересні 2017-го. Міністерство економрозвитку перерахувало економічно обґрунтовану вартість напоїв і з'ясувало, що ціни необхідно підвищувати. Відповідні рішення 5 вересня ухвалив Кабмін, а вступило в силу воно через 10 днів після публікації.

"Ціни зростуть як на сурогат, так і на легальні напої. В результаті "тіньова" продукція втратить свою конкурентну перевагу в ціні. "Прийняття та реалізація проекту постанови забезпечить приведення розміру мінімальних цін на алкогольні напої у відповідність з нормами законодавства; захистить споживачів від контрафактної і сурогатної продукції і призведе до зменшення частки тіньової економіки", – говориться в пояснювальній записці.

Нові ціни:

– пляшка горілки (0,5 л) – 89,4 грн (на 12,4% дорожче);

– вино (0,7 л) – 42 грн (на 13,5% дорожче);

– шампанське (0,7 л) – 89 грн (на 12,4% дорожче);

– сидру (0,5 л) – 29,76 грн (на 4,6% дорожче).

Відзначається, що рішення про підвищення цін не торкнеться напоїв, які і зараз коштують більше "мінімуму". За підрахунками Кабміну, нововведення принесе близько 7,8 млрд грн до бюджету і ще близько 224 млн грн додатково зібраних податків на прибуток підприємств щорічно. До слова, нові ціни на алкоголь торкнуться 105 тис. підприємств.

Як повідомлялось нещодавно, раніше в уряді вже попереджали про зростання цін на алкогольну продукцію. Причиною став той факт, що мінімальні ціни на алкоголь перераховували ще у вересні минулого року. З цього моменту збільшили ставки акцизного податку, подорожчав спирт, тара, виросли зарплати.


                         



Коментарі