Головні Новини
Подобається

Подорожчання продуктів: скільки грошей потрібно українській родині, щоб підготуватись до зими

03/09/2018
Подорожчання продуктів: скільки грошей потрібно українській родині, щоб підготуватись до зими

Услід за доларом підскочила вартість палива. На заправках вже нові цінники. Напевно, наступний крок – продукти. Урожай, звичайно, допоможе, але порівняно з минулим роком продукти подорожчали. А осінь тільки почалася.

Нас всіх врятує консервація. Огірки, помідори, капуста. Ласунам – варення та джеми, взимку всі ці запаси, як то кажуть, "йдуть на ура". Але: що потрібно заготовляти вже зараз, а що можна занести у підвал пізніше? Як зміниться вартість продуктів і скільки потрібно родині грошей, щоб підготуватися до зими?

Українці запасаються овочами на зиму. Сезон консервації – у розпалі. Чоловік вирішив взяти цілий ящик перцю. Тоді ціна кілограму вже не 19 гривень – а 17. І можна її знизити ще більше.

Овочі вже збирають на відкритому грунті. З початком літа – вони подешевшали на сорок відсотків. Помідори – коштують шість гривень за кіло. Але така ціна буде недовго.

Картопля по сім гривень. Якщо купувати мішками – ціна за кілограм вже чотири п'ятдесят. Цибуля в роздріб – по десять гривень, кабачки – теж десять, морква – шістнадцять. Все це відносно дешево зараз – коли овочі везуть на прилавки просто з полів.

У вересні ціни маленькі, але вже до кінця року овочі борщового набору істотно подорожчають – в середньому на 30 відсотків.

Про це попереджають в асоціації постачальників торговельних мереж. Овочесховищ в країні недостатньо – тому майже половина овочів, які збирають в Україні – псуються. І ціни будуть повзти вгору. Виграють ті українці, які вже зараз закуповують овочі та складають їх у свої льохи й комори.

І звичайно ж – саме зараз слід робити консервацію. Вже скоро – ціни на помідори, огірки, перець – різко підскочать. Тепличні овочі по кишені будуть далеко не всім. І ваші овочі в закрутках – можуть бути навіть кориснішими та смачнішими. Головне – знати секрети приготування.

"Консервація – допомагає заощадити гроші – не купувати дорогі овочі взимку. І водночас – вона корисна для здоров'я" – говорить дієтолог Галина Анохіна. А найкращий варіант – як зберігати овочі – соління і квашення.

Скільки потрібно коштів, щоб зробити запаси продуктів на зиму? Родині з двох дорослих та однієї дитини доведеться витратити 3590 гривень. У цьому списку – овочі, а також цукор і борошно. Загалом – цей продуктовий набір подорожчав – порівняно з вереснем минулого року – аж на двадцять п'ять відсотків.

Тому у виграші люди, які овочі не купують, а вирощують самі. Серед усіх продуктів, саме овочі до кінця року будуть зростати в ціні найбільше. Також істотно подорожчає хліб.

В асоціації постачальників торговельних мереж прогнозують, що варто очікувати зростання вартості соціального хліба до кінця року на 6-8 відсотків. За негативним сценарієм можна очікувати навіть 10.

Ще гірший прогноз – в асоціації фермерів України. Там кажуть до вересня 2019 го року – хліб подорожчає мінімум на третину. Причина – неврожай зернових.

У міністерстві агрополітики заспокоюють – урожай цього року хоч і гірший, ніж у минулому, але дефіциту точно не буде. Зернових зібрали значно більше, ніж річна потреба українців. Ось тільки – чи не вивезуть пшеницю за кордон? Адже неврожай – був по всьому світу – через аномальну посуху. Світові ціни на зерно – зросли. Продати його за валюту і добре заробити – ось про що зараз думають великі українські зернотрейдери, які і скуповують урожай у фермерів.

Триватиме до кінця року і зростання цін на м'ясо. Адже поголів'я худоби в країні продовжує скорочуватися.

А ось крупи і молочка – хоч і будуть дорожчати – але все ж не так стрімко, як овочі, хліб і м'ясо, кажуть в асоціації постачальників торговельних мереж. Ціни на продукти в Україні – вже приблизно такі, як у Польщі. Деякі продукти у нас навіть дорожчі. І знижуватися – як посеред літа – ціни вже точно не будуть. Тим паче, виріс курс долара – пробивши психологічну позначку – 28 і це ще не межа.

В цілому, за даними Державної служби статистики, зростання цін за перше півріччя 2018 р склало більше 4%. Але, якщо 2017 року ціни на деякі товари зросли навіть більше, ніж на 20%, 2018 року таких різких стрибків по продуктах харчування не було. Ціни продовжують поступово підвищуватися, але не досягають критичних відміток.

 

 


                         



Коментарі