Головні Новини
Подобається

Як та коли зростуть ціни на газ в Україні: Кабмін прийняв рішення

30/08/2018
Як та коли зростуть ціни на газ в Україні: Кабмін прийняв рішення

Новий тариф на газ в Україні встановлять з 1 жовтня 2018-го. Фактично уряд максимально відстрочив рішення – у цей час тривають переговори з МВФ. Там наполягають: імпортний паритет необхідно зберегти, тобто газ українцям має продаватися за ціною близько 11 грн за куб.

Скільки коштує газ
Подорожчання газу перенесли ще на місяць – до першого жовтня 2018-го. Підприємства, які займаються поставками комунальних послуг, як і прості українці, дізнаються про новий тариф напередодні опалювального сезону. Кабінет міністрів, як і в минулий раз, затягнув підвищення до самого останнього моменту.

"Наші контрагенти вже в курсі, що далі. Чекаємо офіційну публікацію рішення в урядовому кур'єрі, розсилаємо всім договори і оперативно підписуємо. Знову за день. Але нам не вперше", – прокоментували рішення в "Нафтогазі".

Яким саме буде тариф, на даний момент не знають навіть в Кабінеті міністрів. Переговори з МВФ все ще тривають. На їх варіант (імпортний паритет) не погоджується прем'єр Володимир Гройсман, водночас пропозиції українського уряду не схвалив Фонд.

Найбільше суперечок виникає навколо визначення "ринкової" ціни на газ в Україні. Відповідно закону, вартість "блакитного палива" повина формувати ринок. Ринку немає, тому і ринкову ціну визначити фактично неможливо. Частина політиків стверджує: газу українського видобутку достатньо для потреб населення, тому і тариф потрібно встановити за принципом: собівартість виробництва (в тому числі і кошти для розвитку видобутку) + прибуток. Але в таких умовах позбутися монополії на ринку не вдасться. Інший варіант "правильної ціни", на який Кабмін погодився в меморандумі з МВФ: вартість імпортного газу (німецький хаб) + витрати транспортування з Німеччини + податки, прибуток.

Імпортний паритет (прив'язка до німецького хабу), як неодноразово заявляли представники МВФ, дозволить з часом прийти на український ринок іноземних компаній, які займаються поставками газу, і продавати блакитне паливо за такими ж цінами. А в майбутньому конкуренція може привести до того, що ціни самі будуть знижуватися.

"Наскільки я знаю, поки рішення немає. МВФ вимагає введення в дію постанови Кабміну. ​​Якщо порахувати за тією формулою, ціна на газ з 6,9 повинна бути майже 11 грн за кубометр", – заявив в ефірі одного з телеканалів міністр соціальної політики Андрій Рева.

Відзначимо, як розповіло джерело в уряді, швидше за все, вартість кубометра газу в жовтні складе близько 10,5 грн. У той же час "ринкова ціна" за станом на червень 2018-го нібито становить 10,99 грн, а з жовтні – вже 11,47 грн. "Якщо перераховувати за формулою, яка прописана в чинному постанові, то там рахується транспортування від німецького хаба до кордону з Україною + транспортування по Україні. Все це входить в тариф. Якщо виключити транспортування, вийде зовсім інша ціна", – розповів співрозмовник в Кабміні.

До слова, з урахуванням актуальної на даний момент ціни на німецькому хабі, згідно прописаної в подовженому постанові формулою, один кубометр газу може коштувати 12,1 грн. У той же час українські промислові споживачі вже зараз купують паливо в середньому за ціною близько 10-11 грн за куб.

Відразу після того, як рішення уряду про підвищення тарифу на газ опублікують в офіційному виданні Кабміну, постачальники комунальних послуг укладуть нові договори з "Нафтогазом". А після перерахують і затвердять в НКРЕКП нові тарифи.

Зростання ціни на газ на 50% може призвести до подорожчання гарячої води і опалення на 35%. Наприклад, якщо в минулому році опалення квартири обходилося в 1000 грн, в цьому опалювальному сезоні, якщо витрачати стільки ж, заплатити доведеться на 350 грн більше.


                         



Коментарі