Економіка України
Подобається

Нацбанк пояснив причину різкого обвалу гривні

29/08/2018
Нацбанк пояснив причину різкого обвалу гривні

Динаміка курсу гривні на міжбанківському валютному ринку в останні дні визначається ключовим тимчасовим фактором – традиційними для кінця місяця відшкодуваннями Мінфіном податку на додану вартість підприємствам.
Курс гривні на міжбанківському валютному ринку у вівторок знизився до 28,01 грн/$1 з 27,95 грн/$1 за підсумками попереднього робочого дня.

«За останні три дні обсяг таких виплат склав 6,9 млрд грн. Після отримання відшкодування експортери зазвичай скорочують пропозицію валюти на ринку, оскільки їхні потреби в гривні тимчасово значно зменшуються», – заявив директор департаменту відкритих ринків Сергій Пономаренко.

НБУ продовжує уважно стежити за розвитком ситуації на валютному ринку, готовий і надалі здійснювати валютні інтервенції, щоб уникнути різких «стрибків» курсу. Зараз завдання регулятора – не утримувати курс гривні на певному рівні, а знизити його волатильність, яка може негативно вплинути на досягнення цільового рівня інфляції.

«Якщо чинники, які склалися сьогодні в економіці, формують тиск на ослаблення або посилення курсу, то курс повинен рухатися у відповідному напрямку, і Національний банк цьому руху не протидіє», – зазначив Пономаренко.

 

 


                         



Коментарі