Головні Новини
Подобається

“Наважилися на кардинальні заходи”: В Україні посилилася боротьба з комунальними боржниками

27/08/2018
“Наважилися на кардинальні заходи”: В Україні посилилася боротьба з комунальними боржниками

В Україні ОСББ зважилися на кардинальні заходи щодо злісних неплатників членських внесків – боржникам можуть відключити світло, воду та інші комунальні послуги.

В окремих випадках, коли земля, на якій стоїть будинок, також є спільною власністю мешканців, боржникам навіть можуть перекрити в'їзд в загальний двір.

Відзначається, що в деяких випадках методи спрацьовують і борг погашають, але також власники квартири можуть подати в суд на ОСББ.

"Важливо розуміти, що мова йде не про борги за комунальні послуги, а саме про членські внески. Найчастіше боржники йдуть оскаржувати до суду саме факт відключення, а не правомірність загальних зборів ОСББ з цього приводу. Прийняти рішення про відключення можуть лише більшістю голосів. Але дуже часто кворуму немає, або підробляють підписи учасників зборів. Якщо це довести, то можна оскаржити відключення комунікації", – пояснив юрист Володимир Блащук.

У той же час, боржники щосили користуються в суді тим, що засідання ОСББ проходять з порушеннями. Оскільки за законом, перш ніж відключати неплатника його необхідно сповістити особисто про збори.

Якщо порушень під час загальних зборів мешканців не було, опротестувати рішення ОСББ вже проблематично, говорять юристи. Якщо такий захід впливу на боржника, як відключення від комунікацій, прописана в статуті об'єднання мешканців, то навіть суд не зможе допомогти відновити відрізані комунікації.

Але як пояснили в самих ОСББ, випадків, коли людям ріжуть комунікації поки небагато. Зате об'єднання нерідко самі ходять до суду, щоб накласти арешт на майно боржника, і, таким чином змусити його платити внески справно. Паралельно, якщо в будинку є неплатники, але потрібно зібрати з мешканців гроші на проведення якихось робіт по дому, правління просто закладає в прайс, наприклад, ремонту суму вище, ніж потрібно. Тоді потрібну суму можуть зібрати навіть, якщо не всі здадуть гроші.

Як повідомлялось раніше, юрист пояснив, що для того, щоб в Україні на громадянина подали в суд за борги по оплаті житлово-комунальних послуг, сума боргу не має зовсім ніякого значення.

 


                         



Коментарі