Економіка України
Подобається

Енергонезалежність: які існують прогнози для України

25/08/2018
Енергонезалежність: які існують прогнози для України

Альтернативні джерела – вітер, сонце і вода – можуть не тільки доповнити традиційні вугілля, газ і нафту – а в перспективі замінити їх

Протягом року Україна зробила ще один крок до енергонезалежності. Альтернативні джерела – вітер, сонце і вода – можуть не тільки доповнити традиційні вугілля, газ і нафту – а в перспективі замінити їх.

До 2020 року Україна взяла на себе зобов'язання проводити 11 відсотків електроенергії з поновлюваних джерел.

Тут і один в полі воїн, був би вітер. Це Ботієвську вітряна станція на Азовському узбережжі – найбільша в Україні і одна з найбільших в Європі. Понад шість десятків вітрогенераторів "пожинають" зелені кіловати.

Зараз швидкість вітру близько 5 метрів в секунду і один такий вітрогенератор виробляє стільки електроенергії, щоб запалити 10000 стоватніх ламп. Потужності станції вистачить, щоб півроку забезпечувати електроенергією місто Запоріжжя.

Поряд з Ботієвської зводять таку ж потужну Приморську ВЕС.

"За моєю спиною ми можемо бачити закінчення бетонних робіт по одному з фундаментів, яких на нашу робочого проекту 26. На подібні фундаменти будуть встановлюватися вітроагрегати", – розповідає керівник проекту "Приморська ВЕС" Микола Трефілов.

Але найбільший приріст демонструє сонячна енергетика. Сонячні технології стають більш ефективними.

Все більше українців встановлюють панелі на своїх дахах і біля будинків.

Микола живе в селі Бузова під Києвом. Сонячні кіловати використовує не тільки для домашніх потреб – продає їх в енергомережу України за вигідними "зеленим тарифом".

"Виходить близько 4 з половиною гривні за кожен кілловатт, який я продаю державі. В середньому по 300 – 400 євро в місяць, це хороша надбавка до доходу сім'ї", – розповідає житель Бузової (Київська область) Микола Вишневський.

Будівництво домашньої сонячної станції коштувало Миколі 13,5 тисячі доларів, окупиться вона повинна за 7 років. Таких домогосподарств вже близько 5000.

У промислових масштабах сонячну енергію країні дають великі станції. Їх тариф значно нижче, ніж у домогосподарств. Одна з найсучасніших – в селі Трифонівка, на Херсонщині – таких в Україні вже кілька десятків.

Електроенергії, виробленої на станції вистачить для потреб принаймні 15 сіл, а ось сонячні панелі які тут встановлені – розміщені на території, еквівалентній 43 футбольним полям.

У двадцять разів більше сонячну електростанцію вже почали будувати неподалік Нікополя Дніпропетровської області. Південні області – ідеальне місце: там сонячних днів в році принаймні 250.

Ще одне джерело "зеленої" енергії – теплоелектростанції, де спалюють біовідходи. Одну з них на кредит від Світового банку цього літа відкрили в Камёянец-Подільському. Тут в справу йде все, що горить.

Зараз близько 90 відсотків енергії з відновлюваних джерел Україна отримує від великих гідроелектростанцій. До існуючих вже десятиліттями, додаються міні-ГЕС, які зводять рахунок інвесторів. Менш ніж через півтора року Україна повинна виробляти 11 відсотків енергії з відновлюваних джерел. Зараз цей показник – близько восьми відсотків.

 


                         



Коментарі