Головні Новини
Подобається

Українці масово встановлюють електробойлери: чим вони можуть бути небезпечні і чи вигідно це?

21/08/2018
Українці масово встановлюють електробойлери: чим вони можуть бути небезпечні і чи вигідно це?

В Україні планують відключити від центрального гарячого водопостачання одне з найбільших міст – Одесу.
У Києві у великої частини місцевих жителів все літо немає гарячої води. В умовах, коли постійно зростають тарифи, все більше українців зважуються на установку електричних бойлерів.

Журналісти розібрались, чому електричний бойлер може бути небезпечним і скільки доведеться платити за підігрів води.

Чи вдасться заощадити
З точки зору екологічної ефективності використовувати центральне водопостачання вигідніше. У такому разі не буде повторного використання енергоресурсу. А ось в економічному плані ситуація кардинально відрізняється. По-перше, постачальники гарячої води найчастіше збиткові. Так, українці затримують платежі, зі скороченням обсягів споживання падає прибутковість. У деяких містах, наприклад, Одесі, прийняли рішення згодом зовсім відмовитись від центрального гарячого водопостачання у всьому місті. Бойлери можуть дозволити заощадити і простим сім'ям.

Наприклад, розрахуємо, скільки може коштувати підігрів кубометра води типовим бойлером в Києві. Для прикладу візьмемо бойлер за 6,7 тис. грн з об'ємом 80 л. Потужність бойлера – 2 кВт. Щоб розрахувати, скільки грошей знадобиться на підігрів води на 45 градусів, необхідно в першу чергу дізнатися, скільки на це потрібно часу. Для цього використовують формулу: Т = 0,00116 × обсяг × різниця в температурах / потужність.

Так, на підігрів витратимо дві години і майже 4 кВт*год. Щоб підігріти кубометр води, доведеться використати 50 кВт*год. За діючим тарифом це 45 грн, якщо загальне місячне споживання не перевищує 100 кВт*год, або 84 грн, якщо витрати не "вписуються" в 100 кВт*год. Додатково 15,7 грн доведеться заплатити за кубометр холодної води.

Таким чином, при економному споживанні "струму" кубометр гарячої води з бойлером обійдеться в 60,7 грн, а якщо витрачати більше 100 кВт * год – 99,7 грн. Для порівняння, тариф "Київенерго" (компанія втратила ліцензію, однак нове підприємство "Київтеплоенерго" обіцяє ціни не підвищувати) 80,62 грн. Тобто економити вдасться тільки при невеликому обсязі споживанні. Але варто враховувати, якщо сім'я в місяць витрачає, наприклад, 5 кубів води, "вписатися" в 100 кВт*год/міс. не вдасться і кожен куб води буде коштувати майже 100 грн.

Варто враховувати, що розрахунки зроблені за умови, що кожен раз холодна вода підігрівається до 60-75 градусів. Насправді витрата електроспоживання можуть бути нижчими. Як розповіли в інтернет-магазині з продажу бойлерів, в середньому на підтримку гарячої води доведеться витрачати близько 250 кВт*год електроенергії на сім'ю.

Як платити менше
Скоротити суми в платіжках за електроенергію можна в тому випадку, якщо звичайний лічильник замінити на двузонний. Тоді весь обсяг "струму", який використовуєте з 23 і до 7 ранку, буде рахуватись за спеціальним тарифом, який в два рази нижчий чинного.

Припустимо, що кожен другий куб підігрівається в нічний період. Тоді на підігрів 4 кубів замість 398,8 грн доведеться витратити 314,8 грн. У той же час такий же обсяг води з центральним водопостачанням обійдеться приблизно в 322,4 грн. Однак, якщо самостійно підігрівати гарячу воду, можна не боятись планових відключень на проведення гідравлічних робіт влітку і перебоїв в зв'язку з аваріями.

В одній з енергокомпаній пояснили: встановлювати двозонний лічильник варто, якщо місячне споживання наближається до 500 кВт*год. В такому випадку інвестиція (лічильник коштує 2-3 тис. грн) швидко окупиться.

Підводні камені установки бойлера
Замикання електропроводки – одна з основних причин виникнення пожеж, відзначають в ДСНС. Згідно з повідомленнями прес-служби відомства, по цій причині виникли десяток займань. Так, в Херсонській області в палаючому будинку загинули три людини. У Запоріжжі квартира в "хрущовці" на вул. Яценко загорілася через те, що господиня залишила включеним кондиціонер і пішла на роботу. Справа в тому, що в старих будинках енергоспоживання розраховувалося ще за старими нормами, пояснює дипломований електрик Олександр Стоянчук.

"Тоді у людей в кращому випадку був холодильник і телевізор. А зараз електрочайник, фен, кондиціонер, кілька телевізорів, комп'ютери, кухонний комбайн, а ще й електричний бойлер. Проводка і так зношена, а з таким навантаженням звичайно будуть короткі замикання", – пояснює фахівець.

Алюмінієва електропроводка може служити близько 30 років, мідна – 50 років. Тобто якщо будинок побудували до 1988 року і в ньому мідна проводка, її пора повністю міняти. У кращому випадку на одну квартиру виділили потужність в 5,5 кВт. За словами Олександра Стоянчука, у результаті зносу від цього числа можна сміливо віднімати 30%. Тобто потужність на одну квартиру в старому будинку може становити близько 4 кВт. Холодильник, телевізор, електрочайник, лампочки і бойлер – одночасне включення всіх цих приладів може призвести до надзвичайної ситуації.
"А якщо в більшості квартир поставили електричний бойлер і кондиціонер, це бомба уповільненої дії", – упевнений електрик.

Якщо розетка тріщить або нагрівається (або тим більше нагрівається провід), варто терміново викликати фахівця, який перевірить проводку і при необхідності замінить її. В середньому на заміну проводки в одній квартирі доведеться витратити близько 17 тис. грн. І перед тим, як встановлювати ще один електроприлад – бойлер, варто порадитися з фахівцем.
 


                         



Коментарі