Головні Новини
Подобається

Як авто, куплене за дорученням, переоформити на своє ім’я

19/08/2018
Як авто, куплене за дорученням, переоформити на своє ім’я

Чому не варто оформляти машину в оренду з правом викупу

"Їздив на авто за дорученням. Термін закінчився, кажуть, що краще взяти в оренду з правом викупу. Як це оформляється і чи не дешевше за оформлення просто купити?" – Ігор Д., м Київ.

Відповідає Сергій Мороз, старший партнер адвокатського об'єднання "Мороз, Торкаєнко і партнери":

"Так звана купівля автомобіля за дорученням не є його купівлею в розумінні законодавства України. Транспортні засоби в Україні підлягають обов'язковій держреєстрації. Тому, "купуючи автомобіль за дорученням", ви отримуєте право його продати третій особі або вільно ним розпоряджатися. Але при цьому юридично власником транспортного засобу ви не є.

Порядок реєстрації транспортних засобів визначається Постановою Кабміну №1388 від 7 вересня 1998 року "Про затвердження Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів".

Майте на увазі: якщо в юридичного власника виникають боргові зобов'язання, то на транспортний засіб, оформлений на нього, може бути накладено арешт, а саме авто оголошено в розшук і конфісковано на штрафмайданчик. При цьому судова практика, навіть за наявності довіреності та розписки про отримання грошей, не визнає право власності на автомобіль за особою, яка зазначена в довіреності.

Оренду з правом викупу ми також не рекомендуємо: згідно зі ст. 799 ЦК України, такий договір підлягає нотаріальному посвідченню, що призведе до додаткових витрат і обов'язку сплачувати орендні платежі. Краще звернутися до сервісного центру МВС із новою довіреністю (її необхідно повторно попросити зробити у власника автомобіля) і переоформити транспортний засіб на своє ім'я або на близького родича".


                         



Коментарі