Головні Новини
Подобається

Кому з українських громадян можуть восени збільшити пенсію?

17/08/2018
Кому з українських громадян можуть восени збільшити пенсію?

Восени цього року українцям, можливо, знову підвищать пенсії.
Це буде вже третє в 2018 році підвищення: навесні збільшили пенсії військовим, влітку – тим, хто отримував «мінімалку». Кого ж можуть ощасливити на цей раз?

За словами віце-прем'єр-міністра України Павла Розенка, нове підвищення пенсій торкнеться пенсіонерів з великим трудовим стажем і маленьким пенсійним посібником.

«Дуже маленьку надбавку до пенсії отримали люди з великим трудовим стажем, 35-45 років, але малої заробітною платою, – сказав він. – Ми працюємо, і президент звертався до уряду, і глава уряду це обіцяв, що все-таки питання великого стажу і маленької зарплати повинно бути переглянуто».

Він уточнив, що уряд вже готує відповідні розрахунки і пропозиції, оскільки це питання дуже болюче. І хоч нинішня влада не винна в тому, що люди свого часу отримували мінімальну зарплату, але, як вважає П. Розенко, не можна пройти повз цієї проблеми, і для цих людей потрібно зробити якусь окрему програму. Щоб створити цю програму, необхідно внести зміни до чинного законодавства. З цього приводу є вже звернення президента до уряду, є відповідні ініціативи уряду. І може бути вже найближчим часом буде визначена схема перерахунків.

Згадуючи липневу затримку пенсій, виникає питання: чи вистачить ресурсів в Пенсійному фонді для чергового підвищення? Павло Розенко вважає, що з цим не повинно бути проблем.

«В уряді немає дискусії, потрібно підвищувати пенсії чи ні, – каже він. – Все залежить від фінансових можливостей української економіки, від наявності фінансового ресурсу Пенсійного фонду України. Це питання досить масштабне. Воно включає і розвиток економіки, і легалізацію заробітної плати, і легалізацію тіньової зайнятості, і динаміку надходжень до Пенсійного фонду. Якщо всі ці фактори складуться, ми отримаємо реальний ресурс, і, я сподіваюся, що в цьому році ми впровадимо цю ініціативу».

Пенсіонерів з великим стажем і маленькою пенсією в Україні близько 3 млн осіб (всього отримують пенсії 13 млн). А отримують вони так мало через мізерні базові зарплати, які були у них ще в СРСР.
Зокрема, це колгоспники і працівники некваліфікованої праці. Зараз їм – за 70 років. І, швидше за все, саме їм і будуть давати в цьому році надбавки. Адже наступний рік – рік виборів президента і Верховної Ради. Схоже, передвиборча гонка за голосами пенсіонерів вже почалася.


                         



Коментарі