Економіка України
Подобається

Новий закон дозволить забирати квартири в українців

13/08/2018
Новий закон дозволить забирати квартири в українців

Українці продовжують накопичувати борги за комунальні послуги через їх постійне подорожчання, з якими не можуть впоратися більшість громадян.

Рахунки за комуналку не закриті по кожній п'ятій квартирі в типовій багатоповерхівці, а також українці з високими достаткоми не поспішають розраховуватися за послуги. При цьому половина з них просто накопичує борги за послуги, а інша переходить в режим суворої економії, щоб якось справитися з платежами.

І ось українці, які не можуть впоратися з тиском у платіжках, стоять перед новою загрозою.

Тепер у боржників за рішенням суду можуть арештувати будь-яке майно. А якщо сума боргу перевищує розмір десяти мінімальних зарплат, виконавча служба має право в рахунок боргу продати на аукціоні єдине житло боржника, за яке він не в змозі платити.

Юристи пояснюють, що в Україні діє спрощена система стягнення боргів. Будь-який ЖЕК може подати в суд на боржника, після чого рішення буде винесено протягом трьох днів. Судовий наказ про стягнення майна видається без судового засідання і без виклику сторін. Тобто боржник, у якого, наприклад, збираються заарештувати машину, дізнається про це тільки після того, як в будинок нагрянуть судові пристави.

В принципі, після арешту майна ще є час для погашення заборгованості. А ось якщо за комуналку все-таки не вдалося розрахуватися, то арештоване майно піде з молотка. Купити там можна арештовані телевізори, пилососи, мікрохвильові печі, колонки та інше майно. На аукціони також виставлені квартири, куплені в іпотеку.

Єдиний шанс для українців врятувати свою нерухомість – це реструктуризація боргу, адже постачальники послуг теж не зацікавлені завалювати себе судовими позовами. Юристи радять реструктуризувати борги, адже стягнути суму зможуть тільки за останні три роки. Також пропонують оформляти субсидію і розстрочку платежів за опалення, яка розтягнеться на цілий рік, а не тільки на опалювальний сезон. Найнеправильніше в цій ситуації – чекати, коли в будинок постукають працівники виконавчої служби.


                         



Коментарі