Економіка України
Подобається

“Друга пенсія”: що буде потрібно від українців для отримання довічних виплат

11/08/2018
“Друга пенсія”: що буде потрібно від українців для отримання довічних виплат

Вже через півроку українці будуть по-новому відкладати на пенсію. Кожного працюючого забов'яжуть робити внески на персональний рахунок, а по досягненню 60 років зібрані кошти стануть «другою пенсією».

До 1 липня уряд має внести до парламенту документ, який дасть старт наступному етапу реформи. Після парламентарії визначать, в якому вигляді буде працювати нова система і скільки доведеться відкладати.

І в Пенсійному фонді, і в самому Кабміні далеко не всі оптимістично оцінюють перспективи впровадження накопичувального рівня. Про те, коли краще ввести «другі пенсії», в Україні говорять вже більше 10 років, однак остаточне рішення досі не прийнято. І з огляду на те, що в прийнятих законах чітких термінів запуску накопичувального рівня немає, пенсійна реформа залишається під питанням.

Пенсійна реформа в Україні на даний момент обмежилася жорсткістю правил для виходу на «заслужений відпочинок», зниженням однією зі складових у формулі (разом з тим знизяться і всі нові пенсії) і перерахунком старих виплат. Однак для того, щоб кардинально змінити пенсійну систему, в Україні необхідно ввести другий рівень – накопичувальний. У чинному законі «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» вже є визначення і навіть описаний механізм роботи системи. Однак «другі пенсії» існують поки лише на папері.

«Застрахована особа, яка відповідно до Закону є учасником накопичувальної системи пенсійного страхування, має право на отримання довічної пенсії або одноразової виплати за рахунок коштів накопичувальної системи пенсійного страхування, що обліковуються на його накопичувальному пенсійному рахунку в Накопичувальному фонді», – йдеться в чинному законі.


                         



Коментарі