Економіка України
Подобається

Українців чекає різкий злет цін на продукти: стали відомі причини

10/08/2018
Українців чекає різкий злет цін на продукти: стали відомі причини

Європа опинилася на порозі найсерйознішої за останні 40 років продовольчої кризи – посіви головних зернових країн ЄС через аномальну спеку просто згоріли.

"Це відкриває перед Україною хороші торгові перспективи – аграрії можуть завести в країну більше валюти… З іншого боку, є ризик, що в гонитві за довгим доларом експортери вивезуть з країни більше, ніж потрібно, що підвищить і без того високі ціни на продовольство", – повідомляє експерт.

Зокрема, дороге зерно потягне за собою і ціни на інші продукти.

"Швидше за все, на нас чекає новий виток інфляції через зростання цін на зерно. Подорожчають, в першу чергу, м'ясо і молоко", – заявив глава Українського товариства економічних свобод Мар'ян Заблоцький.

Глава асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко зазначає, що подорожчання м'яса відновиться вже з вересня і до кінця року може скласти 10%.

За прогнозами експерта, також на 8-10% до кінця року можуть подорожчати і молочні продукти, Головна причина зростання цін – дефіцит якісного молока.

При цьому овочі до грудня можуть подорожчати на 30%. За словами Дорошенко, врожай основних овочевих культур в Україні в цьому році непоганий, однак ціни на продукти залежать не тільки від урожаю.

"У нас цінники на овочі все більше залежать від собівартості їх виробництва, а не від урожаю. А собівартість на 60% залежить від імпортних складових. Якщо зростає курс долара – збільшується і вона", – резюмував експерт.

Як ми повідомляли раніше,  в Україні в зв'язку з поганим урожаєм вже восени на 30-35% може підвищитися ціна на хліб.


                         



Коментарі