Головні Новини
Подобається

Стало відомо що і на скільки подешевшало у липні

10/08/2018
Стало відомо що і на скільки подешевшало у липні

Товари та послуги в Україні у липні подешевшали. 

Так, у минулому місяці споживчі ціни зменшились майже на 1%. Найбільше знизились ціни на овочі, фрукти та яйця. Але з початку року ціни зросли майже на 4%, повідомила Державна служба статистики. Вперше за рік в липні навіть зафіксували дефляцію. У порівняні з червнем, базовая інфляція становила 0,1%. 

Які товари подешевшали, а які зросли у ціні

У порівнянні з червнем, вартість продуктів харчування та безалкогольних напоїв знизилася майже на 2%. Найбільше подешевшало овочі, фрукти та яйця. Ціни на ці товари знизилися від 7% до 12%. Подешевшала, але всього на 1%, молоко, молочні продукти, сало, масло, свинина.

Подорожчали на стільки ж цукор, хліб, рис, м'ясо птиці, макаронні вироби та риба. Зросли ціни на алкоголь та цигарки – майже 3% та 1% відповідно. Вартість одягу та взуття знизилися на 5%. Майже не змінилися ціни на житлово-комунальні послуги. Вони зросли на 0,5%. Це відбулося за рахунок підвищення плати за утримання прибудинкових територій. Ціни на транспорт зросли на 1%.

Валютний курс

Перш за все подешевшали овочі так званого борщового набору – приблизно на 20%, розповів  директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко. Усі види соціального хлібу взагалі не дорожчали у липні. Те ж саме буде із споживчими цінами у серпні – вони значно не зростатимуть, заявив Дорошенко. Однак вже у вересні ціни поповзуть вверх, додав експерт.  

“Коли гривня з 26 за долар піднялася до 28 – це відбулася девальвація на 3%. Подорожчання буде рівномірним з вересня по грудень. Це буде по 2%-4% на кожен продукт, але треба очікувати більш значного подорожчання овочів, яблук, борщового набору, який може подорожчати до грудня від 20% до 40%”, – повідомив  Дорошенко.

За даними Держстату, у інфляція сповільнилася на 1% у рік. Державний бюджет на 2018 рік передбачає інфляцію на рівні 9%. Невелика дефляція у липні – це сезонна тенденція, тому що ринок ще не встиг ще відреагувати на коливання курсу гривні та зменшення її вартості по відношенню до долара, розповіла кандидат економічних наук Ангела Бочі.

Тому до осені інфляція зросте і саме через валютний курс, який і буде одним з основних чинників цього. По-друге, влітку інфляційні ризики завжди нижчі. А до осені починає змінюватися споживчий попит  і ринок вже реагує зовсім по-іншому, зазначила Бочі.

Нагадаємо, що Україна за січень-липень збільшила імпорт сирів на 30% відносно до аналогічного періоду минулого року. За даними Державної фіскальної служби, за цей період імпортували майже 7 тис. тон продукту, переважно європейського виробництва.



                         



Коментарі