Економіка України
Подобається

Зміни в тарифах: які рахунки очікувати українцям з 1 серпня за опалення?

31/07/2018
Зміни в тарифах: які рахунки очікувати українцям з 1 серпня за опалення?

Тарифи: переглянуть або знову перенесуть


У влади залишилося трохи менше тижня, щоб вирішити, що робити з тарифами на газ, опалення та гарячу воду. Терміни їх підвищення вже двічі переносили – спочатку на 1 червня, а потім на 1 серпня. Якщо це питання знову відкласти, то МВФ не дасть нам черговий транш кредиту, а це загрожує стабільності гривні.

Більшість чиновників запевняють, що Україна продовжить співпрацю з МВФ, а це значить – тарифи зростуть. У НБУ говорять про зростання цін на газ на 25%. Але, можливо, підвищення буде більшим. Ще взимку в пресу потрапив проект фінансового плану НАК "Нафтогаз України". Згідно з цим документом, ціна газу для населення України та підприємств теплокомуненерго (ТКЕ) повинна була з 1 квітня 2018 року збільшитися на 62% – з 4,9 тис. До 8,03 тис. Грн. за 1 тис. куб. м (без ПДВ). Також наголошується, що в подальшому, з жовтня 2018 року, ціна газу може зрости на 73% в порівнянні з діючою на даний момент ціною – до 8,5 тис. Грн. за 1 тис. куб. м (без ПДВ). Якщо додати сюди ПДВ, то ми отримаємо 10,2 тис. гривень.

Тобто якщо газ подорожчає на 73%, як це пропонував "Нафтогаз", то платіжка за тепло і гарячу воду повинна збільшитися мінімум на 43%. Для прикладу: якщо зараз ви платите за опалення 1000 гривень на місяць, то після підвищення ваш рахунок складе вже 1430 грн.

Якщо у вас є квадратні метри, які обкладаються податком, то зробити платіж потрібно до 28 серпня.

Від сплати цього податку звільнені люди, які володіють квартирами менше 60 квадратів або будинками до 120 квадратних метрів. У законі йдеться про пільги зі сплати податку на нерухомість. Для квартир сумарна пільга становить 60 кв. м, для житлового будинку – сумарна пільга 120 кв. м. Якщо ж у вас є і будинок, і квартира, то сумарна пільга становить 180 кв. м.

Тобто якщо у вас дві квартири загальною площею 100 кв. м, то заплатити доведеться за зайві 40 квадратів. Ставка податку встановлюється в кожному населеному пункті окремо і не може перевищувати 1,5% від розміру мінімальної зарплати. Цього року люди платять податок за минулий 2017 рік, тому діє мінімальна зарплата на 1 січня 2017 року – 3200 грн. Тобто за кожен зайвий метр потрібно оплатити 48 грн.

Правда, є в законі одна лазівка. Якщо людина не отримала податкове повідомлення, штрафні санкції до нього не застосовуються. Якщо ж вона отримала повідомлення, про що є відповідний запис у реєстраційній книзі, і не сплатила податок, до неъ застосовуються штрафні санкції. Якщо не встигнете, то повинні будете заплатити пеню – 10%, якщо прострочення перевищить 30 днів, то пеня зросте до 20%.


                         



Коментарі