Махінації
Подобається

Як українським депутатам вдається “купувати” люксові автомобілі по 50 тисяч гривень

31/07/2018
Як українським депутатам вдається “купувати” люксові автомобілі по 50 тисяч гривень

Щоб обійти обмеження Нацбанку в готівкових розрахунках, українські нардепи “скуповують” елітні автомобілі лише за 49 тисяч гривень.
Принаймні такі суми народні обранці та чиновники зазначають у своїх деклараціях. Популярністю користуються Land Rover, Lexus, Jaguar і навіть Tesla.

“Угоди про продаж автомобілів часто укладаються із заниженими цінами в документах, а якщо ще й покупцем є чиновник – то йому такі оборудки тим більше на руку, оскільки дають змогу уникнути питань про походження грошей”, – зазначає експерт.

Нагадаємо: ще в січні 2017 року НБУ заборонив готівкові розрахунки на суму більшу, ніж 50 тисяч гривень. До цього цей ліміт становив 150 тисяч.

Минулого року в деклараціях з’явилося 936 “іномарок”, які нібито коштують від 45 до 50 тисяч гривень. При цьому журналісти до уваги не брали автівки вітчизняного, російського та радянського виробництва, вартість яких коливається в таких межах.

Найпопулярнішою маркою виявився німецький Volkswagen: його придбали 93 рази. Серед лідерів і японські бренди, наприклад Toyota і Mitsubishi, яких закупили щонайменше по півсотні.

Також депутати стали власниками 41 Mercedes-Benz, 30 Audi, 29 BMW. Є й 13 Subaru, сім Lexus, по три Dodge і Chrysler, два Land Rover і навіть по одному Jeep Grand Cherokee і Jaguar S-Type.

Однак справжньою несподіванкою стала Tesla Model S столичної працівниці ЖЕКу Тетяни Шуберт вартістю 50 тисяч гривень. За офіційною інформацією, це щедрий подарунок її сина.

Реальна ж ціна на такі авто в Україні на вторинному ринку в залежності від комплектації коливається від 40 до 55 тисяч доларів.


                         



Коментарі