Махінації
Подобається

“Як розпізнати фальшиві гроші?”: Стали відомі головні ознаки

23/07/2018
“Як розпізнати фальшиві гроші?”: Стали відомі головні ознаки

Оновлену банкноту номіналом 20 гривень, яка буде введена в грошовий обіг України 25 вересня, захистили 18 високотехнологічними елементами.

Крім зміщення портрета письменника Івана Франка на купюрі, Національний банк України додав ряд нових деталей.

Зокрема, в оновлену банкноту внесли такі елементи захисту:

Багатотоновий водяний знак – зображення, утворене внутрішньою структурою паперу в різних тонах, що повторює портретне зображення Івана Франка.

Світлий елемент водяного знака – зображення цифрового позначення номіналу, розміщене вертикально в правій нижній частині багатотонового водяного знака.

Захисна стрічка – занурена в товщу паперу полімерна стрічка шириною 1,5 мм з магнітним кодом, видима праворуч від портрета Івана Франка при перегляді лицьового боку банкноти проти світла.

Захисні волокна – хаотично розміщені в товщині та на поверхні паперу з обох боків банкноти, невидимі при денному світлі волокна, під дією УФ-променів набувають червоно-зеленого свічення.

Металографський друк – спеціальний вид друку, утворює рельєфні елементи зображень, шорсткість яких відчувається на дотик. Присутній тільки на лицьовому боці банкноти.

Оптично-змінною фарбою інтагліо друку виконано стилізоване зображення квітки, яке розміщене праворуч від портрета Івана Франка.

Елемент для людей з ослабленим зором – рельєфний елемент у вигляді трикутника темно-оливкового кольору, призначений для ідентифікації номіналу банкноти.

Латентне зображення – цифрове позначення номіналу "20", приховане в двокольоровому орнаменті, розташованому посередині правого краю банкноти.

Офсетний друк – вид друку, яким виконані фонові елементи дизайну, мікротексти на лицьовому боці банкноти і всі зображення, крім серійних номерів, на зворотній стороні банкноти.

Наскрізний елемент – зображення, всі елементи якого збігаються та доповнюють один одного при перегляді банкноти проти світла.

Мікротекст – написи, що повторюються і які можна прочитати лише за допомогою збільшувального скла.

Орловський друк – спеціальний вид друку, що забезпечує різкий перехід одного кольору в інший на елементах дизайну без їх розривіву і зміщення.

Райдужний друк – спеціальний вид друку, який забезпечує поступовий перехід одного кольору в інший на елементах дизайну без їх розривів і зміщення.

Антикопіювальна сітка – зображення з тонких ліній, котре під час копіювання або сканування банкноти відтворюється у вигляді "муару".

Серійні номери виконані на зворотному боці банкноти високим друком.

Флуоресцентний захист – елементи дизайну, які набувають світіння певного кольору під дією УФ-променів.

Інфрачервоний захист – елементи дизайну, що надруковані фарбами, як видимими, так і невидимими в інфрачервоних променях.

Магнітний захист – елементи дизайну, які мають магнітні властивості.
 


                         



Коментарі