Головні Новини
Подобається

Українцям підвищили пенсії та прожитковий мінімум. Чи будуть зростати ціни?

15/07/2018
Українцям підвищили пенсії та прожитковий мінімум. Чи будуть зростати ціни?

З 1 липня почала діяти низка реформ. Зокрема, підвищують прожитковий мінімум, мінімальну і максимальну пенсії. Чи є загроза від таких підвищень?

Також почали діяти нові правила округлення цін – дрібні копійки поступово зникатимуть з обігу. Чи варто очікувати, скажімо, випуску банкнот з більшим номіналом?

Справді, з початком другого півріччя в соціальній сфері відбулося багато позитивних для населення змін:

– Кабінет Міністрів планує запустити процес монетизації пільг на житлово-комунальні послуги з 1 липня 2018 року;

– після 1 липня підвищені пенсії отримають понад 813 тис. українців. Підвищення в липні становитиме 4,5% від прожиткового мінімуму, також на 4,5% збільшать соціальні стандарти в грудні. Для прикладу, наразі українські пенсіонери отримують не менше 1373 грн, у липні виплати збільшать до 1435 грн, тобто на 62 грн;

– з 1 липня в Україні зросте прожитковий мінімум. Прожитковий мінімум для однієї особи на місяць становитиме 1777 грн;

– з 1 липня повноцінно стартує другий етап медичної реформи в Україні. З 1 липня фахівці почнуть отримувати гроші за надані послуги;

– з 1 липня на нові принципи фінансування перейдуть приблизно 15-20% медустанов первинної допомоги.

І тут слід сказати, що цей новий обсяг виплат було передбачено в Держбюджеті-2018. Тому впливу на індекс споживчих цін він мати не буде. Його враховано і в урядових макропрогнозах, і в прогнозах НБУ.

Саме приватне споживання є рушієм економічного зростання цього року. За припущеннями весняного макропрогнозу НБУ, у 2018 році зростання приватного споживання прогнозують на рівні 5%, що значною мірою визначатиметься продовженням зростання реальної заробітної плати та пенсійних виплат у результаті підвищення соціальних стандартів (зокрема, цей прогноз ґрунтується на припущенні щодо підвищення мінімальної зарплати до кінця поточного року).

Щодо нового порядку округлення, то його запровадження не матиме впливу на інфляцію як безпосередньо, так і опосередковано, оскільки йдеться про правила округлення для всіх товарів у чеку, а не про ціни на індивідуальні товари. Тому таке рішення не вплине на показники інфляції. Це також підтверджує досвід таких країн, як Данія, Швеція, Норвегія, Угорщина та Чехія.


                         



Коментарі