Економіка України
Подобається

Скільки коштів Україна заборгувала світу: сума вражає

15/07/2018
Скільки коштів Україна заборгувала світу: сума вражає

Україна має протягом наступних п'яти років повернути 33 млрд доларів зовнішніх запозичень. Щороку треба залучати близько 5 млрд дол. для обслуговування боргів.

Про це під час години запитань до уряду у п'ятницю сказав Прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

"З 2005-го по 2013 роки в Україні створено понад 50 млрд дол. боргів. Вони були запозичені і витрачені невідомо на що. З 2014 року ми обслуговуємо ці борги. Для їх обслуговування нам необхідно щорічно залучати біля 5 млрд дол. За наступні 5 років нам треба повернути 33 млрд дол.", – сказав Гройсман.

Він зазначив, що попри те, що економіка зростає, уряду потрібно залучати й інші ресурси, щоб обслуговувати борги.

"Моя позиція і, переконаний, народних депутатів, полягає у тому, щоб швидше віддати ці борги, щоб економіка була сильною. Було кілька ключових вимог, серед яких – створення антикорупційного суду. Але це важливо для громадян України, міжнародних інвесторів та міжнародних партнерів", – зазначив Гройсман.

Він нагадав, що уряд уже протягом року веде переговори щодо формули ціни на газ, оскільки вимогою МВФ є вирівнювання цін для промисловості та населення.

"Я категорично з цим не згоден, тому ми ведемо дискусію, шукаємо правильний підхід, щоб не постраждали українці. Шукаємо компромісний варіант", – додав прем'єр.

Як повідомлялося, 19 червня директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард озвучила умови для завершення нинішнього перегляду програми МВФ та отримання траншу в розмірі 1,9 млрд дол. За її словами, критично важливим є виконання умов щодо ціни на газ. А також – внесення правки до ухваленого нещодавно закону про Вищий антикорупційний суд (Верховна Рада ухвалила цю поправку 12 липня) та дотримання граничного дефіциту держбюджету.

Водночас в уряді заявляють, що українська сторона запропонувала МВФ уже щонайменше вісім варіантів зміни формули ціни на газ, жоден з яких МВФ не задовольнив.


                         



Коментарі