Економіка світу
Подобається

Нова світова фінансова криза почнеться з Китаю

07/07/2018
Нова світова фінансова криза почнеться з Китаю

Епіцентр нової світової фінансової кризи, яку прогнозують економісти, виникне в Китаї, а уповільнення китайської економіки, в свою чергу, відіб'ється і на Україні.

"Китай дуже залежить від зовнішнього інвестування, там дуже висока закредитованість банків, приватних і державних компаній. Будь-яке ослаблення юаня призведе до різкого подорожчання обслуговування китайських зовнішніх боргів. Це може привести до точкових дефолтів в різних секторах", – повідомив економіст Олексій Кущ в коментарі "Апострофу".

За його словами, в цій ситуації Україна знаходиться в уразливому положенні, оскільки країна входить в напружений цикл погашення зовнішніх боргів.

ПОПУЛЯРНЕ: Зростання соціальних стандартів в Україні. Що відбувається і чого чекати далі

 

"Нам буде дуже складно залучити зовнішнє фінансування. Є ймовірність, що ми не зможемо навіть рефінансувати старі борги", – зазначив Кущ.

 Ще одним можливим фактором ризику економіст називає залежність України від експорту металів, які можуть подешевшати.

"Це різко скоротить наш експорт. Крім того, може виникнути ефект "сировинних ножиць" – парадоксальна ситуація, коли ціни на нашу традиційну сировину будуть падати, а на нафту і природний газ – залишатися на відносно високому рівні. Тобто наш експорт буде дешевшати, а імпорт – дорожчати", – резюмував Кущ.

Як повідомлялось раніше, відомий американський інвестор і фінансист Джордж Сорос спрогнозував, що Європа зіткнеться з неминучою екзистенціальною загрозою у вигляді повномасштабної фінансової кризи.

 


                         



Коментарі