Махінації
Подобається

Куди дівається міжнародна фінансова допомога і чому вона не доходить до українців

29/06/2018
Куди дівається міжнародна фінансова допомога і чому вона не доходить до українців

Хто і як в Україні розпоряджається міжнародною фінансовою допомогою? Чому гроші, виділені на першочергові потреби, мертвим вантажем осідають в бюджетах, а після – і зовсім «губляться»? Як в Україні йде закупка ліків та справедливо чи залучення до цього процесу міжнародних організацій?

ЕtСetera розглянув останні запити народних депутатів і спробував з'ясувати, чи так їх хвилюють потреби українців.

Популярне: З 1 січня 2019: Друга пенсія для українців: що це означає

БАГАТО ГРОШЕЙ. Нещодавно в ЗМІ з'явилася інформація про те, що до 2013 року Україна щорічно отримувала близько півмільярда доларів допомоги у вигляді грантів, а після Революції Переваги – вже понад мільярд доларів. В цілому за останні 2014-2017 роки Євросоюз виділив Україні понад 12 мільярдів євро. У той же час в 2017 році Україна використала менше половини отриманих від Євросоюзу коштів, стверджує нардеп, член парламентського комітету з питань європейської інтеграції Оксана Юринець.

ВИРІШИ ПЕРЕРАХУВАТИ. Даною інформацією зацікавився один з керівників фракції «Оппоблок», народний депутат Олександр Вілкул. Депутатським запитом він зажадав від прем'єр-міністра України надати йому перелік і вартість проектів і програм, що реалізуються в рамках міжнародного співробітництва, а також вказати національного координатора допомоги ЄС і міжнародної допомоги.

Особливе занепокоєння нардепа викликає «нездатність України використовувати надану міжнародну фінансову допомогу і реалізувати надані ресурси для втілення певних стратегічно важливих проектів» через «корупційних ризиків і занадто слабкою інституційної спроможності».

ПОВНИЙ РОЗВАЛ. Пару років тому в місті Василькові на Київщині сталося обвалення школи. Нардеп від району Віктор Романюк, член партії «Народний фронт», зажадав від прем'єр-міністра профінансувати будівництво нової будівлі для навчального закладу.

В його запиті сказано, що після обвалення не було виділено жодної гривні на будівництво нової школи.

ДЕ ГРОШІ? У 2017 році кошторис на будівництво школи становила 159 млн гривень. У місцевому бюджеті таких грошей немає, тому звернулися до державного.

За інформацією екс-мера Василькова Сергія Сабова, тільки на знесення руїн старої школи витратили 4 мільйони гривень. Ще стільки ж пішло на покупку проекту нової школи. Але в міському бюджеті на будівництво грошей немає, а Київську облраду не може зібратися і проголосувати за виділення цих коштів.

Хоча, за даними губернатора Київщини Олександра Горгана, через це в обласному бюджеті мертвим вантажем лежать 2,3 мільярда гривень, з яких можна було б і профінансувати будівництво нової школи. Між іншим, частина з «осіли» грошей – кошти, виділені в якості міжнародної допомоги.

ЯК КУПУЮТЬ ЛІКИ. Запит з вимогою розробити в наступному році нові нормативно-правові акти для закупівлі ліків направив і. о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун колишній регіонал, член партії «Відродження» Андрій Шипко.

Згідно з даними, викладеними в запиті нардепа, Рахункова палата визнала незадовільною роботу зі закупівель через міжнародні організації в 2015-2017 роках. За його словами, на даний момент Україна отримала не всі препарати, а тільки трохи більше половини від запланованої кількості.

ХТО буде запитувати. Начебто все правильно – нинішня система держзакупівель лікарських препаратів неефективна, її треба міняти. Але особливо хвилює Шипко залучення до закупівель міжнародних організацій-посередників, що призводить, на його думку, до «додаткових бюджетних витрат».

Але сам депутат – відомий лобіст одного з найбільших світових постачальників медичного обладнання «Б. Браун Медикал Групп »і давній партнер Тетяни Бахтєєвої, голови комітету ВР з питань охорони здоров'я часів Януковича. Його підозрюють в розкраданні бюджетних коштів, зборі відкатів з головлікарів і закупівлі «лівих» вакцин.

ХТО ЗАЙМЕТЬСЯ закупівлі? За даними Міністерства охорони здоров'я, в 2018 році закупівлі здійснюються за 40 напрямами держпрограми на загальну суму 5,9 мільярда гривень. І все це – повз українських «фахівців». Закупівлями препаратів займуться Програма розвитку ООН, Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) та закупівельне агентство Crown Agents (Великобританія).

ВСЕ ЗАРАДИ ЛЮДЕЙ? Поки без відповіді залишається питання, де ж осідають «зайві», незатребувані і не освоєні кошти міжнародної допомоги. Український бюджет вже давно нагадує решето, яким намагаються носити воду: скільки не наливай, все одно нічого не залишиться.

Здавалося б, депутати-запитувача у раз говорять, але бентежать їх особистості: вже побували при «годівниці» хвилює в першу чергу перерозподіл фінансових потоків, що йдуть повз їх рук.


                         



Коментарі