Головні Новини
Подобається

Постраждають родини АТОвців і пенсіонери: деталі нових обмежень для субсидіантів

26/06/2018
Постраждають родини АТОвців і пенсіонери: деталі нових обмежень для субсидіантів

Повернути безпідставно забрані пільги може комісія управління праці та соціального захисту населення

Впродовж червня у соцмережах масово почали з'являтися історії "жертв" нових правил отримання субсидій, що вступили в силу з 1 травня. 

Популярне: “Приїжджатиме за 4 хвилини, а надавати допомогу зможе навіть водій”: Що потрібно знати про реформування швидкої

За інформацією ГО "Публічний аудит", із загального бюджету на субсидії 71 млрд грн. за січень-травень 2018 року держава перерахувала постачальникам ЖК-послуг у вигляді субсидій 47,62 млрд грн. і ще залишилась винною за спожиті послуги 11,04 млрд грн. Тож сумарно витрачено вже 58,66 млрд грн. і до кінця року залишається всього 12,34 млрд грн. – це фактично 17 % від закладеного бюджету.

"Профільні міністерства не могли не розуміти, що закладених в бюджет грошей не вистачить, від них звучали цифри в 100-120 мільярдів гривень, але прийняли 71, з яких ще потрібно було погасити борг за минулий рік у 25 мільярдів, – розповідає провідний аналітик ГО "Публічний аудит" Тарас Галайда. – У зв'язку з нестачею коштів у бюджеті, замість того, щоб вишукати резерви, можливо, переглянути фінансування інших державних програм, Уряд вирішив не обтяжуватися і скоротити субсидіантів".

І, варто відзначити, результатом нових правил отримання "держзнижок" на оплату комунальних послуг вже стали сотні, а то і тисячі виключених із переліку родин.

"Мій брат – учасник АТО. Наприкінці минулого року він отримав серйозну травму і попереду очікує тривалий реабілітаційний термін, на що потрібні просто шалені гроші. У нього є дружина з двома дітьми донькою. Тепер їй відмовляють у наданні субсидії, оскільки кілька років тому вони придбали автівку за 4 тисячі доларів – це були гроші з проданого будинку їхньої бабусі. Однак ніхто це до уваги не бере", – говорить мешканка Дарницького району Анастасія Володько.

За бортом залишаються і українці, що проживають у будинку, площею у понад 200 кв.м., однак при цьому не враховується ані місце, ані умови проживання родини. 

"Моя подруга наразі повинна проживати у великому старенькому будинку батьків в маленькому селі під Києвом, аби доглянути і хату, і батьків. Його площа сягає 210 квадратів. Мало того, що вони ледве зиму пережили, на тисячі гривень запасаючись дровами, так ще й зараз їй повідомили, що її родина залишиться без пільг на комуналку. Ситуація просто критична", – скаржиться мешканка Київської області Валентина Літовченко.

Відтепер відмовити у субсидії мають повне право, якщо в сім’ї є особи старше 18 років і вони не навчаються та, при цьому, ніде офіційно не працюють і не зареєстровані як безробітні.

"Тепер, щоб претендувати на субсидію, треба або стати на облік у центрі зайнятості, або офіційно працевлаштуватися. В іншому випадку органи соцзахисту будуть вважати, що такі особи отримують тіньові, тобто незадекларовані доходи, і нараховуватимуть їм автоматично три умовні прожиткові мінімуми. В результаті людина залишається поза переліком субсидіантів", – каже кандидат юридичних наук, експерт з питань ЖКГ Андрій Нікончук.

До категорій, що автоматично позбуваються пільг на комуналку, також входять особи, які протягом 12 місяців перед зверненням за субсидією отримали спадщину або іншим законним спосіб набули право власності на земельну ділянку, квартиру, будинок чи транспортний засіб.

За новими правилами, "державна знижка" на оплату житлово-комунальних послуг втрачається і при несплаті за житлово-комунальні послуги. За правилами надання субсидій, борг не має перевищувати 20 неоподатковуваних мінімумів – 340 грн.

"Борги не завжди є наслідком марнотратства або безвідповідальності. У більшості випадків, людині або сім'ї просто не вистачає коштів на життя навіть з субсидією: хтось витратився на ліки, кого-то обікрали, кому-то нарахували набагато більше, ніж покривають надані пільги. І позбавляти його за це субсидії, тим самим ще сильніше збільшуючи вже наявні у людини проблеми, – соціально несправедливо", – зазначає провідний аналітик ГО "Публічний аудит" Тарас Галайда.

До переліку боржників автоматично можуть потрапити і тисячі пенсіонерів, які, отримуючи по 1300 – 1500 грн. пенсії, й досі погашають нараховані суми за централізоване опалення. Так, наприклад, у мешканців стандартної однокімнатної квартири із загальної суми у понад 1200 грн. субсидія покривала 710 грн., тож за кожен опалювальний місяць пенсіонер мав сплатити по 550 грн.
 


                         



Коментарі