Махінації
Подобається

“Зіпсута кредитна історія і…”: як українські банки будуть боротися з проблемними позичальниками?

20/06/2018
“Зіпсута кредитна історія і…”: як українські банки будуть боротися з проблемними позичальниками?

Українські банки почали активніше штурмувати позичальників. Тепер навіть за невелику суму непогашеного боргу можуть надіслати повідомлення з погрозами, а в кращому випадку банк буде набридливо нагадувати про прострочення за допомогою листів і СМС. Всьому виною, як з'ясували ЗМІ, нова постанова Нацбанку.

За 1,5 тисячі боргу загрожують забрати майном

Популярне: Порошенко підписав важливий закон про військову службу. Тепер все зміниться

Киянин Андрій Куніцин минулого місяця потрапив в ДТП з його вини. І хоча аварія була середня, щоб швидко покрити витрати, він змушений був взяти кредит в розмірі 1,5 тис. Грн. «Гроші я зняв з кредитної картки, яку мені видали в банку разом з зарплатної. Сума була невелика – 1,5 тис. Грн. Збирався погасити в кінці цього місяця. Але днями мені на пошту прийшов лист з банку, в якому було сказано, що, якщо я не погашу кредит, банк почне процедуру стягнення, до мене додому прийдуть колектори і заберуть борг майном, навіть тим, яке мені не належить, що мене дуже здивувало », – розповідає« Вістям »Куніцин.

Про схожих ситуаціях говорять і інші українці. Як розповіла киянка Анна Морозова, днями їй почали надходити дзвінки від представників одного з великих українських банків, розпитуючи про її давнє знайомому, який винен банку близько 3 тис. Грн. Інші ж на форумах розповідають, що банки стали тероризувати їх після зовсім невеликих запізнень в оплаті: прострочив платіж на тиждень-другий – вже видзвонює банк, а нерідко і колектори, одночасно завалюючи СМС-повідомленнями.

«Доводиться розширювати штат call-центрів»

Про те, що банки почали активніше вести роботу з позичальниками, говорить і директор роздрібного бізнесу Агропромбанку Ігор Львов. За його словами, кожен другий кредит сьогодні; не повертається. «Зараз ми говоримо про так званому чорному кредиті, коли не платиться ні тіло, ні відсотки. Тому щоб підтримувати ліквідність, а зараз НБУ висуває досить жорсткі вимоги і до статутного капіталу, і до резервів банку, фінустанови починають активно працювати з клієнтами. У підсумку «вибивання» грошей з клієнтів відбувається набагато швидше », – говорить Львов.

За його словами, найбільше число проблемних кредитів є так звані швидкі кредити розміром до 5 тис. Грн. «Часто буває, що люди, які не мають доходів, купують фіктивні довідки про доходи і по ним отримують кредити. Тому, як тільки банк відчуває, що позика може бути проблемним, відразу ж включає повний арсенал інструментів. Це і дзвінки, і СМС-повідомлення, листи, колектори та інше », – зазначає Львів.

У той же час, як розповів директор з ризиків Ідея Банку Ростислав Синишин, проблемних кредитів настільки багато, що банкам доводиться навіть розширювати штат call-центрів або передавати роботу на аутсорс. «Іноді через великі обсягів бізнесу call-центр просто не встигає масштабироваться. Тому, щоб не втрачати контакт з клієнтом, передають його на аутсорс. Деякі банки повністю переводять даний напрямок на обслуговування професійним колекторам, а самі концентруються на своїх основних функціях », – пояснив Синишин.

У свою чергу, директор департаменту по роботі з проблемними активами і адміністративного управління Піреус Банку Маргарита Москвітіна зазначає, що багато фінустанов перейшли на нові форми роботи. Якщо раніше банки дотримувалися правила віддавати кредити колекторам лише на 60 або 90 день прострочення, то сьогодні це можуть зробити вже після тижневої прострочення. «Якщо внутрішні служби банку не можуть встановити контакт з клієнтом, тоді угоди, дійсно передаються в роботу на більш ранніх стадіях. Немає сенсу витрачати дорогоцінний час. Передача угод в роботу колекторам може значно прискорити процес пошуку нових контактних даних та встановлення контакту з клієнтом », – пояснила Москвітіна.

Реєстр боржників

На думку експертів, однією з причин активізації банків у відношенні боржників стали нові вимоги НБУ, які вступають в силу з 1 січня 2019 року в зв'язку з запуском Реєстру боржників (він зараз функціонує в тестовому режимі). Як розповів «Вістям» фінансовий аналітик Василь Невмержицький, відповідно до нормативних актів НБУ, якщо банку хтось не повертає кредит, банк зобов'язаний сформувати резерв рівно на суму проблемного боргу, вилучаючи кошти з власного капіталу.

«В Україні достатньо поширена ситуація, коли людина має кілька кредитів у різних банках. В одному він платить справно, а в іншому не платить взагалі. І якщо раніше, резерв повинен був сформувати тільки один банк, з яким людина не платить по кредиту, то тепер, згідно з новими вимогами НБУ, якщо в одному банку людина фігурує як проблемний, то й інший банк, який планує видати цій людині кредит, повинен сформувати резерв, незважаючи на те, що в цьому банку у людини хороша кредитна історія », – розповідає Невмержицький. Тому зараз, за ​​його словами, багато банків почали активно вивчати своїх клієнтів, щоб відразу виявити проблемних позичальників, і або стягнути з них кредит, або перепродати його колекторам.


                         



Коментарі