Головні Новини
Подобається

Вже з 1 липня: Змінюються правила виплат сім’ям з дітьми

20/06/2018
Вже з 1 липня: Змінюються правила виплат сім’ям з дітьми

Закон «Про державний бюджет України на 2018 рік» передбачає збільшення прожиткового мінімуму з 1 липня та 1 грудня 2018 року для всіх основних чотирьох категорій, а також його середній розмір. Варто згадати, що, на жаль, ось уже багато років офіційний (тобто затверджений в законі про держбюджет) розмір прожиткового мінімуму сильно відстає від його реального розміру – розрахованого на підставі споживчих наборів товарів і послуг. Ми публікуємо показники реального розміру прожиткового мінімуму, щоб люди змогли краще зорієнтуватися в економічній ситуації.

Але ми відволіклися … Але ж через зростання цього соціального стандарту нас чекає збільшення всіх виплат, які від нього залежать. Так, в липні до зростання прожиткового мінімуму збільшаться деякі виплати сім'ям з дітьми.

Популярне: Наскільки можуть підняти мінімальну зарплату

У нас в країні існує кілька видів підтримки таких сімей. Перший, найбільш популярний вид виплат – допомога при народженні дитини. З 2014 року сума цієї допомоги стала єдиною для всіх дітей. Якщо говорити докладніше, то в даний час загальна сума допомоги при народженні дитини становить 41 тисячу 280 гривень на кожного новонародженого.

Вона була затверджена в фіксованому розмірі і з 1 липня не зміниться. Також ця сума не залежить від кількості дітей в сім'ї. Тобто при появі на світ двійні допомога призначатиметься на кожну дитину – по 41 тисяче 280 гривень. В цілому сім'ї виплатять 82 тисячі 560 гривень. Цей посібник виплачують частинами: відразу після народження малюка сім'я отримає разову суму – 10 тисяч 320 гривень. Решту грошей – 30 тисяч 960 гривень – виплачується протягом наступних 36 місяців рівними частинами. Тобто по 860 гривень на місяць. Таким чином, цю одноразову допомогу видають протягом трьох років.

Існує допомога одиноким матерям. На неї мають право матері-одиначки і одинокі усиновителі, якщо у свідоцтві про народження дитини відсутній запис про батька або вона зроблена в установленому порядку за вказівкою матері (батька, усиновителя).

Максимальний розмір допомоги становить сто відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Однак реальний її розмір і виплата якраз залежать від доходів сім'ї. А точніше, сума допомоги становить різницю між середньомісячним сукупним доходом сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців і максимальним розміром (тобто ста відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку).

Пояснимо на прикладі: самотня непрацююча мама виховує семирічного малюка. Тобто сім'я складається з двох чоловік. Жінка протягом останніх шести місяців отримує допомогу з безробіття – 800 гривень. Таким чином, сукупний середньомісячний дохід цієї сім'ї становить 800 гривень, а сукупний дохід в розрахунку на людину – 400 гривень. Це і є фактичний дохід на одного члена сім'ї. Розмір же допомоги – різниця між 100 відсотками прожиткового мінімуму і цими 400 гривнями.

Прожитковий мінімум для семирічної дитини з липня збільшиться з 1860 до 1944 гривень. Таким чином, щоб обчислити розмір допомоги, нам потрібно відняти 400 гривень (фактичний дохід дитини) з 1944 гривень:

1944 гривні – 400 гривень = 1504 гривні.

До липня сім'я мала право на допомогу в розмірі 1460 гривень.

До речі, точно так же розраховується і розмір допомоги на дітей, у яких один з батьків ухиляється від сплати аліментів, – вона теж призначається тільки з урахуванням доходів сім'ї. Але її максимальний розмір становить не сто, а тільки 50 відсотків прожиткового мінімуму.

Існує і такий вид виплат, як допомога на дітей, які перебувають під опікою чи піклуванням до 18 років. Така допомога призначається дитині, який має статус сироти або залишився без батьківського піклування внаслідок смерті батька і матері, позбавлення їх батьківських прав або хвороби. Допомога виплачується опікунам або піклувальникам і становить два прожиткових мінімуми на дитину відповідного віку.

Якщо дитині також призначені пенсія, стипендія, аліменти, державна допомога, то допомога становить різницю між двома прожитковими мінімумами для дітей відповідного віку та розміром одержуваних їм пенсії, стипендії, аліментів, державної допомоги. Допомога призначається опікунам або піклувальникам на рік. При розрахунку сукупного доходу сім'ї вона не враховується в доходах дитини.

Влітку минулого року Верховна Рада збільшила мінімальний розмір аліментів з 30 до 50 відсотків прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку. З 1 липня він теж збільшиться.

Також зросте і максимальний розмір аліментів, який встановлений на рівні десяти прожиткових мінімумів для дитини відповідного віку.

Слід також нагадати, що прожитковий мінімум використовується і в програмі субсидій. Так, розмір субсидії розраховується за формулою: середньомісячний дохід сім'ї ділиться на кількість зареєстрованих жителів. Отриманий результат слід розділити на середній розмір прожиткового мінімуму (який в липні збільшиться з 1700 до 1777 гривень). І далі – на базовий коефіцієнт 2, а потім помножити на 15 відсотків.

Крім того, прожитковий мінімум використовується для визначення рівня доходів людей, у яких … немає чітко визначених доходів.

Наприклад, при призначенні субсидій безробітним, які стоять на обліку в центрі зайнятості і отримують допомогу з безробіття, враховується фактичний розмір їх доходів.

А ось для тих, хто стоїть на обліку в центрі зайнятості, але не отримує допомогу по безробіттю, дохід враховується в розмірі одного прожиткового мінімуму для працездатних осіб, який в липні зросте з 1762 гривень до 1841 гривні. Також цей прожитковий мінімум використовується для визначення доходів студентів денної форми навчання.

Для тих, хто не працює і не перебуває на обліку в центрі зайнятості, дохід буде врахований в розмірі двох прожиткових мінімумів для працездатних. З липня ця сума збільшиться з 3524 до 3682 гривень.

Ще одна область застосування прожиткового мінімуму в програмі субсидій – для визначення доходу підприємців, що перебувають на спрощеній системі.

Для підприємців – платників єдиного податку першої групи в сукупному доході за кожен місяць враховуються два розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (ця сума виросте в липні з 3524 до 3682 гривень).

Для підприємців – платників єдиного податку другої групи – три розміри прожиткового мінімуму (збільшиться з 5286 до 5523 гривень).

Для підприємців – платників єдиного податку третьої і четвертої групи враховуються чотири розміри прожиткового мінімуму (виросте з 7048 до 7364 гривень).


                         



Коментарі