Головні Новини
Подобається

В Україні запрацює електронний суд: зміни, про які варто знати

19/06/2018
В Україні запрацює електронний суд: зміни, про які варто знати

Нова система дозволить українцям самим подавати позови в електронній формі

На початку червня в 18 українських судах почала працювати система "Електронний суд". Хоча нововведення наразі запустили тільки в тестовому режимі, юристи вже пророкують йому перспективне майбутнє. 

Системи електронних судів давно працюють у багатьох країнах світу, але до України нововведення все ніяк не доходило, а влада мотивувала такі затримки браком фінансування. Але ось 4 червня відразу 18 вітчизняних судів почали тестувати Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему (ЄСІТС) – "Електронний суд".

Популярне: Нові правила: В Україні можуть зникнути пункти обміну валют

Система запустилася в судах Києва, Одеси, Вінниці і навіть в Донецькому апеляційному адміністративному суді (наразі працює в Краматорську).

Головне нововведення електронного суду – це можливість подавати позови в онлайн-режимі. Також можна відправляти копії документів учасникам судової справи, отримувати судові рішення, повістки і інші документи в електронному вигляді.

Щоправда, для того, щоб скористатися цими привілеями, потрібно спочатку обзавестися цифровим підписом і поштовою скринькою на домені mail.gov.ua.

"Система "Електронний суд", безумовно, є позитивною зміною в національному судочинстві. Головним її нововведенням є перехід до ведення судових справ в електронній формі, що має суттєво прискорити процес правосуддя. В умовах повноцінного функціонування системи суди різних інстанцій більше не пересилатимуть між собою матеріали справ поштою. Фактично при подачі апеляційної (касаційної) скарги у справі відповідний суд (суддя) отримуватиме доступ до матеріалів відповідної справи і мати можливість негайно, або хоча б у встановлені процесуальними кодексами терміни, приймати рішення щодо відкриття апеляційного (касаційного) провадження і приступати до розгляду справи", – пояснює принципи функціонування нової системи Юрій Мосунов, юрист ЮФ Evris.

Також юрист зазначив, що ця система допоможе усунути процесуальні зловживання, коли судові засідання відкладалися через те, що у одного боку була відсутня можливість ознайомитися з матеріалами за день-два до засідання.

Отже, варто зазначити, що електронний суд дасть українцям такі можливості:

самостійно подавати позови через інтернет;
контролювати свого представника, а саме, своєчасність його дій;
миттєво отримувати повідомлення про те, що проти вас подали позов;
відслідковувати хід справи і подані процесуальні заяви;
оплачувати судовий збір через інтернет.

"З'явиться можливість платити судовий збір та інші платежі в режимі онлайн, за допомогою електронного кабінету при формуванні відповідного документа. У такому випадку інформація про платіж автоматично додаватиметься до документа, який відправляється", – говорить в коментарі сайту "Сегодня" Ганна Поліщук, молодший юрист Eterna Law.

Також юрист додає, що в електронному кабінеті відображатиметься календар за судовими виробництвам, в яких людина бере участь, і інформація про представлених нею непроцесуальних зверненнях.

Для того, щоб скористатися системою електронного суду, необхідно обзавестися обліковим записом на сайті mail.gov.ua. і отримати ЕПЦ (електронний цифровий підпис). На сайті є кілька варіантів реєстрації – звичайний і з допомогою ЕЦП; для того, щоб мати доступ до електронного суду, потрібно реєструватися саме через ЕЦП.

Якщо у вас вже є поштовий ящик на mail.gov.ua, тоді потрібно тільки отримати цифровий підпис, яку надає Акредитований центр сертифікації ключів, і прив'язати її до профілю користувача.

"Щоб подати документи через "Електронний суд", необхідно пройти процедуру ідентифікації особистості, а саме: скористатися електронним цифровим підписом (ЕЦП), в якій зашифровані прізвище, ім'я, по батькові, ідентифікаційний номер заявника, а також необхідно самостійно вказати дату народження, телефон, електронну пошту", – розповів в коментарі сайту "Сегодня" юрист Олександр Роздорожний з юридичної фірми АТ "Супрема Лекс".

Щоправда, наразі для формування і подальшої подачі до суду документів доступні лише п'ять видів позовних заяв, а саме:

заява про усиновлення дитини;
заява про позбавлення батьківських прав;
заява про виселення;
заява про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням;
заява про уточнення списку виборців.

А ось подати документи в форматі текстового файлу в системі поки що не можна.


                         



Коментарі