Економіка України
Подобається

Польща спростила умови працевлаштування для українців, дізнайтеся подробиці

18/06/2018
Польща спростила умови працевлаштування для українців, дізнайтеся подробиці

Нещодавно, країна-сусідка заявила про те, що на її території діє спрощена система працевлаштування на підставі «освядчень» – попередніх трудових договорів, на підставі яких роботодавець пропонує працевлаштуватися у себе, а працівник погоджується приступити до роботи.

На підставі такого договору можна буде працювати до 6 місяців протягом календарного року. За новим законопроектом пропонується збільшити термін спрощеного працевлаштування з 6 місяців до 1 року.

Популярне: Фальшиві гроші: Де і які номінальні банкноти найчастіше підробляють

При цьому видача таких «освядчень» повністю безкоштовна. Польські фірми беруть на себе усі витрати, що пов’язані з працевлаштуванням українського робітника. Ще одним важливим нововведенням може стати видача одного робочого дозволу на подружжя. У майбутньому, якщо у когось з сімейної пари вже є дозвіл на роботу в Польщі, то другому вже не потрібно буде подавати таку заявку. Міністр інвестицій та розвитку Польщі Єжи Квесцінській запевняє, що ці зміни наберуть чинності вже в середині 2018 року. Найголовніше для польського уряду зараз – спростити працевлаштування іноземців з країн, які не входять до ЄС.

Що стосується українських заробітчан, то, на думку експертів, нові правила навряд чи викличуть хвилю трудової міграції. Швидше збільшиться термін перебування наших громадян в Польщі. Можливо, циркуляційна міграція почне скорочуватися і почне переходити в довгострокову. Окрім того, більшість українців хоче працювати все-таки легально, а не час від часу підробляти на стороні. Проте не кожен роботодавець у Польщі готовий офіційно взяти на роботу нашого співвітчизника, тому що за нього доведеться платити податки. І нові правки до чинного закону навряд чи посприяють тому, що більшість українців працюватиме легально або ж наважиться поїхати на заробітки до чужої країни.


                         



Коментарі