Економіка України
Подобається

“Однушка”, “двушка” чи будинок”: Де українцям вигідніше жити і платити за комунальні

18/06/2018
“Однушка”, “двушка” чи будинок”: Де українцям вигідніше жити і платити за комунальні

В Україні вже кілька років поспіль зростає попит на однокімнатні квартири. Якщо раніше сім'ї задовольняли свої бажання під час пошуку житла, то зараз намагаються "вписатися" у свої можливості. І один з ключових чинників вибора житла – вартість його експлуатації.

Скільки може коштувати опалення і утримання житла в багатоповерховому і приватному будинках.

Опалення
Чим менша поверховість будинку, тим дорожчим є опалення одного квадратного метра. Так, згідно з прийнятими урядом нормативами, опалення квадрата в одно- і двоповерхових будинках у Київській області потребує приблизно 4,69 кубометрів газу, а в квартирах в багатоповерхівці – 0,0449 Гкал.

Популярне: Фальшиві гроші: Де і які номінальні банкноти найчастіше підробляють

Використовуючи тарифи, які діяли в минулому опалювальному сезоні, розрахуємо, скільки коштує опалення будинку та квартири з однаковими площами – 70 квадратів ("двушка" і будинок). Також у розрахунках врахуємо, що в середньому українці витрачають на 30% менше за норматив. В результаті за опалення квартири доведеться платити близько 2,8 тис. грн/міс., а за будинок – 2,2 тис. грн. Так, якщо відштовхуватися виключно від соціальних нормативів, виявиться, що опалення одного квадрата будинку коштує дешевше, ніж один квадрат квартири. Щоправда, варто враховувати, що площа будинку може значно перевищувати розміри квартири, тому в результаті українці у приватному секторі часто платять більше.

У той же час опалення однокімнатної квартири площею 35 квадратів може обійтися приблизно в 1,4 тис. грн.

Варто також враховувати, що знизити споживання тепла у будинку значно простіше, ніж економити у квартирі. Річ у тім, що економити на опаленні може тільки весь будинок, а не окрема квартира. Більшість багатоповерхівок – з тепловими лічильниками. Навіть якщо в квартирі встановити регулятор і прилад обліку, тепло йтиме через стіни сусідам і в під'їзд. А платити доведеться не тільки за опалення власних квадратів, але і за будинкову втрату тепла, опалення місць загального користування.

Більше того, утеплювати можна тільки всю багатоповерхівку по периметру (утеплення зовнішньої стіни окремої квартири не призводить до економії), а на це знадобиться кілька мільйонів гривень і згода всіх сусідів. Утеплити власний будинок дешевше, крім того, "тепло" через стіни не крастимуть сусіди, а платити доведеться тільки за ті кубометри газу і Гкал тепла, які самі витратили.

Утримання будинку
Українці у квартирах платять за утримання будинку та прибудинкової території залежно від площі свого житла. В середньому за один квадрат у Києві доводиться платити близько 6 грн (залежить від району та обслуговуючої компанії). У приватному секторі все залежить від того, як домовляться сусіди. Хтось раз на тиждень платить за вивезення сміття, хтось самостійно відвозить його на міські звалища.

Однак з огляду на те, що за стан приватного будинку відповідає лише його власник, самостійно доводиться доглядати за територією біля будівлі, обслуговувати комунікації, ремонтувати дах, підвал, стіни тощо, життя у власному будинку може бути дорожчим і за часом, і за грошима.

У квартирі площею 35 квадратних метрів у столиці в середньому за утримання будинку та прибудинкової території доведеться платити 210 грн/міс. В той же час у "двушці" площею 70 кв.м за аналогічні послуги доведеться віддавати 420 грн/міс. До слова, в окремих приватних секторах мешканці платять внески на утримання вулиць чистими і прибирання побутових відходів навіть більше, ніж у багатоквартирних будинках.

За що платимо
Вимоги до якості опалення багатоквартирних будинків прописані в законі "Про житлово-комунальні послуги". Так, температура в опалювальному приміщенні має бути не нижче 20 градусів, а за кожен градус нижче постачальник має знижувати суми у платіжках на 5%.

В той же час перелік послуг з утримання будинку та прибудинкової території описаний у відповідних постановах місцевої влади. Наприклад, для мешканців київських багатоповерхівок до тарифу 6 грн/міс. входять:

Прибирання прибудинкової території

Прибирання в під'їзді

Вивіз сміття

Обслуговування ліфта

Обслуговування диспетчерських служб

Поточний ремонт труб

Освітлення місць загального користування

Варто зазначити, що ремонти не входять до тарифу на утримання будинку та прибудинкової території, тому раз на 10-15 років мешканці самі повинні ремонтувати багатоповерхівку. У той же час обслуговуюча компанія зобов'язана ліквідувати аварію. У постанові КМДА також зазначено, з якою періодичністю ЖЕК має надавати послуги:

Підмітати на подвір'ї – щодня крім свят і вихідних

Прибирати внутрішньоквартальні дороги – в міру забруднення

Прибирати сміття з урн – щодня

Прибирати сніг взимку – щодня

Чистити сміттєпровід – щодня

Проводити прибирання в бункерах – раз на місяць

Дезінфікувати сміттєпровід – раз на місяць

Сапання клумб – в міру необхідності

Прибирання листя – в міру необхідності

Вологе прибирання під'їзду – двічі на місяць

Миття вікон – двічі на рік


                         



Коментарі