Економіка України
Подобається

“Шокуючі цифри!”:Експерти підрахували скільки втратила Україна через конфлікт з Росією

14/06/2018
“Шокуючі цифри!”:Експерти підрахували скільки втратила Україна через конфлікт з Росією

Через російську агресію в Криму і на Донбасі Україна втратила близько 100 мільярдів доларів. Про це повідомляє Український кризовий медіацентр з посиланням на дослідження Eurasia Center Atlantic Council Ціна Кремлівської агресії в Україні: матеріальний вимір. Повідомляється, що після анексії Криму Україна втратила 1,4 млн га землі, які оцінюють у понад $ 1,8 млрд.

Крім цього, українські банки втратили активи, що залишилися в банківських відділеннях – від 1,7 до $ 1,9 млрд. А внаслідок зменшення частки торгівлі з Росією Україна втратила ще $ 14 млрд.

Росія також конфіскувала Крименерго, внаслідок чого Україна втратила $ 1 млрд.

Популярне: Сьогодні набув чинності важливий закон. Що змінюється

«Ми не говоримо про те, щоб продати Крим. Крим для нас залишається частиною території України. Ми говоримо про захист інвесторів, які незаконно втратили свої права в Криму. Для нас очевидно: право на власність належить Україні, і Росія просто узурпувала наше право регулювати це питання. Це наша непохитна позиція », – зазначила Олена Зеркаль, заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції.

Також за бойових дій на Сході України зруйнована велика частина інфраструктури: експерти оцінили збитки в $ 9,5 млрд.

Старший науковий співробітник Eurasia Center Atlantic Council Алан Райлі висловив думку, що українські компанії та фізичні особи, які втратили свої активи в результаті російської агресії, повинні подавати позови до міжнародних судів. Варто також об'єднуватися в групи і подавати спільні позови, щоб зменшити частку витрат на судові процеси.

«В українців є кілька шляхів, щоб отримати компенсацію за шкоду. Один із шляхів – двостороння угода про інвестиції між Україною та Росією, яка була підписана в 1998 році. Ця угода передбачає, що кожна сторона буде заохочувати інвесторів іншої сторони здійснювати інвестиції на своїй території і дозволить такі інвестиції, поважаючи законодавство іншої сторони », – зазначив Євген Чолій, президент Світового конгресу українців.

 


                         



Коментарі