Економіка України
Подобається

Влада готує поетапне підвищення цін: Експерти розповіли, що буде з тарифами на газ для населення

11/06/2018
Влада готує поетапне підвищення цін: Експерти розповіли, що буде з тарифами на газ для населення

Недавно уряд переніс термін підвищення вартості газу для населення. Але цей крок проблему майбутнього зростання газових і житлово-комунальних тарифів не вирішив, а тільки відстрочив і ускладнив. Адже ринкова вартість газу продовжує збільшуватися, а значить, і ціни для населення, якщо уряд їх «відпустить», злетять ще більше. А «відпускати» газові тарифи доведеться, щоб не позбудеться кредитів Міжнародного валютного фонду, що вимагає вирівняти ціну газу для населення і промисловості. Хоча, як саме держава буде змінювати тариф на газ, поки не ясно. Експерти вважають, що є кілька варіантів. Але про все по порядку.

Варто нагадати, що газ мав подорожчати ще з початку нинішнього року. Істотне підвищення тарифів на природний газ було прописано в аналізі проекту фінансового плану НАК «Нафтогаз України», проведеного в Міністерстві фінансів України. Згідно з розрахунками, з 1 січня 2018 року ціна повинна була вирости на 17 відсотків – до 5776 грн за тис. Кубометрів (без ПДВ). Але цього не сталося, так як уряд тоді вирішив не змінювати ціну до кінця опалювального сезону. Однак, згідно з тим же документом, з 1 квітня тариф повинен був вирости на 62 відсотки від нинішнього рівня і досягти 8030 грн за тис. Кубів. Але і це не межа. З 1 жовтня 2018 року був заплановано ще одне підвищення ціни газу – до 8530 грн за тисячу кубометрів. Таким чином, якщо ці плани здійсняться, то загальне зростання тарифу на газ для населення може скласти 73 відсотки. Однак у квітні подорожчання не відбулося, його перенесли на 1 червня. А тепер перегляд газових тарифів відклали до 1 серпня.

Популярне: Збільшення прожиткового мінімуму і допомоги на дитину: Як зміниться життя українців з 1 липня

Тим часом вартість газу для промисловості і бізнесу продовжує рости. НАК «Нафтогаз України» з 1 червня 2018 у черговий раз підвищив ціну на газ, що відпускається промисловим споживачам на умовах передоплати. Ціна виросла на 8,9 відсотка, або 810 гривень, в порівнянні з квітнем – до 9 952,8 гривні за тисячу кубометрів. Зазначена ціна актуальна для споживачів, які закуповують газ по передоплаті в розмірі понад 50 тисяч кубометрів на місяць за умови відсутності боргів перед компанією. Така ж ціна діє і для стовідсоткових «дочок» «Нафтогазу». Для інших покупців ціна в червні зросла на 8,5 відсотка (на 852 гривні) – до 10 893,6 гривні за тисячу кубометрів.

У ситуації, що склалася виникає багато питань, на які ми попросили відповісти фахівців.

«Чергове подорожчання газу для промисловості безумовно відіб'ється на цінах товарів і послуг. У собівартості будь-якого товару закладена паливна складова. Найбільш уразливими в цьому випадку є підприємства хімічної галузі, адже до 60 відсотків у собівартості їхньої продукції становить газ. Також постраждає виробництво будматеріалів, зокрема цементу (газ становить 40 відсотків собівартості) і металургія (від 12 до 15 відсотків собівартості) », – розповів« ФАКТАМ »енергетичний експерт Центру світової економіки і міжнародних відносин Валентин Землянський.

На думку експертів, подорожчання газу для наседанія вже найближчим часом уникнути навряд чи вдасться. Але поки не ясно, на скільки саме подорожчає блакитне паливо.

«Урядом пропонувалося кілька варіантів" м'якого "підвищення тарифів, але всі вони відкидалися МВФ, який наполягає на неухильному виконанні вимог прив'язки тарифів до імпортного паритету, тобто до ціни газу, що поставляється в Україну з-за кордону, – вважає Валентин Землянський. – На сьогодні ціна газу на кордоні України становить трохи більше 10 грн за кубометр. З урахуванням транспортування, податків і маржі "Нафтогазу" ціна для населення може скласти близько 12 гривень. Але це за умови стабільності курсу національної валюти. Якщо ж гривня почне девальвувати в другій половині року, як це прогнозують економісти, наступний перегляд тарифів може відбутися вже в січні 2019 року, за узгодженими з МВФ умов щоквартального перегляду тарифів. Тобто в середині опалювального сезону тарифи можуть додати ще 1-2 гривні за кубометр газу, що означатиме практично дворазове зростання тарифу в порівнянні з поточним – 6,96 грн за кубометр ».

Можливі й інші варіанти зміни тарифів.

«Не виключено, що держава піде вже давно перевіреним шляхом, поетапно підвищуючи ціну газу для населення, – повідомив" ФАКТАМ "політичний і економічний експерт Валерій Клочок. – На сайті "Нафтогазу" у відкритому доступі є інформація про динаміку цін на природний газ для споживачів України починаючи з 2013 року. Якщо в 2013 році найвища ціна за 1000 кубічних метрів становила майже 3 тисячі гривень з ПДВ, то в опалювальному сезоні 2016-2107 вона вже склала близько 7 тисяч гривень. Щорічно ціну збільшували по два, а то і по чотири рази. Не виключено, що цим шляхом підуть і зараз. Питання лише в тому, як з цим "змириться" МВФ. Хоча раніше урядовці систематично заявляли, що газ для населення має коштувати дешевше, ніж для промисловості. Однак часто це привід для корупції. Тому що газ, призначений для населення, використовують в промисловому виробництві, отримуючи таким чином суттєві прибутки ».

Валерій Клочок нагадав, що при імпорті будь-якого товару основою формування внутрішньої ціни є вартість контракту або світова ціна товару:

«Нас зараз спонукають врахувати європейські ціни на газ для населення. За даними січневого випуску моніторингу Household Energy Price Index for Europe середня ціна, наприклад, в Західній Європі становить 500-1000 євро за тисячу кубометрів. Відповідно для виконання умови МВФ ціна на газ для населення в Україні повинна піднятися до європейського рівня.

Звичайно, це не відбудеться одномоментно, але, з огляду на бажання уряду отримати чергові два мільярди доларів від МВФ, Кабмін буде змушений збільшувати тарифи на газ, щоб не допустити дефолту. У НАК «Натфогаз України» вже встигли підготувати свої пропозиції зміни ціни на газ за принципом «більше спалив – дорожче заплатиш». Згідно з цими пропозиціями до кінця 2018 року ціна за тисячу кубометрів газу може досягти майже 11,5 тисячі гривень ".

Не варто забувати, що в разі підвищення ціни газу, різко збільшаться витрати людей на житлово-комунальні послуги.

«Вартість газу становить вагому частку в тарифах на житлово-комунальні послуги, – заявила" Фактам "старший економіст Центру економічних стратегій Оксана Затворницький. – Так, при виробництві 1 Гкал теплової енергії на початку другого кварталу 2018 року вартість газу становила близько 500 грн, або 48 відсотків середнього тарифу теплопостачання. Так що при підвищенні вартості газу для населення на 56,6 відсотка, як пропонується одним з варіантів розвитку подій, вартість теплової енергії для населення зросте в середньому на 27,3 відсотка по всій Україні ».

Експерти підкреслюють, що підвищення тарифів на послуги ЖКГ буде дзеркальним підвищення тарифу на газ. Крім того, вартість газу безпосередньо впливає на вартість всіх інших енергоносіїв.

«Наприклад, якщо говорити про ціни на дрова, які використовують сьогодні не тільки жителі сіл, приватних будинків в містах і селищах міського типу, а й багато бюджетних організацій, то вони вже виросли в на 20-60 відсотків, – зазначив Валерій Клочок. – Поки точно невідомо, якою буде політика ціноутворення на вугілля та електроенергію. Однак в НКРЕКУ давно і наполегливо говорять про невідповідність тарифів на електроенергію економічно обґрунтованого рівня. Адже електроенергія дорожчає через інфляцію, зростання цін на вугілля і газ. Тобто вартість усіх енергоносіїв взаємопов'язана ».

Крім того, до кінця не ясно, чого чекати мільйонам українців, які отримують від держави субсидії на оплату житлово-комунальних послуг. Валентин Землянський вважає, що держава буде не в змозі покрити як зрослі субсидії поточним одержувачам, так і профінансувати нових претендентів. А це загрожує фінансовим колапсом енергетичної галузі. Але є й інші думки.

«Ціна питання підвищення вартості газу, майже 50 млрд. Гривень які ми можемо отримати в цьому випадку від МВФ, – вважає Валерій Клочок. – Цих грошей вистачить не тільки на фінансування субсидій, а й на багато іншого. Хоча в цілому ситуацію в галузі ці гроші навряд чи врятують.
В уряді це розуміють. Тому, з огляду на очікуваний стрибок ціни на газ, Кабміном ще на початку року змінено правила для отримання субсидій. Для "відсіювання" кандидатів на субсидії підвищили мінімальну зарплату, скоротили соціальну норму споживання газу, стали враховувати доходи всіх членів сім'ї, а не тільки тих, хто прописаний в будинку, змінили підходи до площі житла субсідіанта і так далі. Це дозволило уряду скоротити майже в 2,5 рази кількість домогосподарств, які претендують на допомогу від держави. А за підсумками бюджетного року це дозволить уряду вписатися в 71 млрд. Грн, передбачених на виплату цих субсидій ».

Разом з тим більшість експертів, та й багато чиновників, вважають, що в України є економічні можливості зовсім не підвищувати вартість газу для населення. Правда, це загрожує серйозним конфліктом з міжнародними донорами та втратою зарубіжної фінансової допомоги.

«Виходом зі сформованої ситуації може стати перегляд умов співпраці з МВФ і зміна принципів ціноутворення на газ для населення, – впевнений Валентин Землянський. – Необхідний відмова від прив'язки до імпортного паритету і використання української паритету, тобто собівартість власного видобутку газу + 15 відсотків рентабельності, а не 200 відсотків рентабельності, як зараз. Або можливий змішаний варіант.

Український паритет, це ціна 2,6 гривні за кубометр газу, видобутого з наших надр, з урахуванням ПДВ і витрат на транспортування. Сьогодні населення споживає 11 млрд кубометрів газу, без урахування теплокомуненерго. «Укргазвидобування» видобуває 15,4 млрд куб, згідно з даними за 2017 рік. Отже, потреби населення вже можна повністю покрити за рахунок газу власного видобутку.

З урахуванням потреб теплокомуненерго для виробництва тепла і гарячої води для населення, потрібно 6,9 млрд кубометрів газу. Якщо від загального видобутку українського газу – 15,4 млрд куб – відняти споживані населенням 11 млрд кубометрів, отримаємо 4,4 млрд кубів, які можна використовувати на обслуговування житлово-комунального господарства. А відібравши цей обсяг від потреб теплокомуненерго, отримаємо газ, якого бракує. Значить, додатково необхідно докупити 2,5 млрд кубометрів імпортного газу.

Тепер підрахуємо, яким може бути тариф на газ для населення. З урахуванням вартості власного газу і обсягів закуповуваних за кордоном розрахунок виглядає так: (15,4 (загальний обсяг видобутку українського газу) х 2,6 (собівартість його видобутку) + 2,5 × 12 (вартість імпортного газу)): 16,9 = 4,15 гривень за кубометр. Дорогувато, але цілком підйомне для більшої частини українських домогосподарств.

Якщо ж при такій системі тарифоутворення збільшити видобуток власного газу до 18 млрд кубів, тарифи можуть бути знижені до рівня вартості газу українського видобутку. Тобто до 2,6 гривень за кубометр ".

Варто нагадати, що в уряді визнають, що розглядають що розробляють зміни існуючої формули розрахунку вартості газу для населення. Але як вона буде виглядати і коли її затвердять, поки невідомо.


                         



Коментарі