Економіка України
Подобається

НБУ запропонував українцям відмовитися від карток

11/06/2018
НБУ запропонував українцям відмовитися від карток

Національний банк України (НБУ) має намір розвивати альтернативні сервіси доступу клієнтів до коштів на рахунку в банку.

Про це розповів глава НБУ Яків Смолій.

Популярне: Збільшення прожиткового мінімуму і допомоги на дитину: Як зміниться життя українців з 1 липня

"Картки – це дорого. Тут і утримання процесингу, і випуск карток. Які зараз тренди в світі? Існують європейські директиви, які говорять, що клієнт може сам вказати банку, яким сервісам він хоче надати доступ до свого рахунку. Без карток. Ми зараз над впровадженням цих технологій працюємо, вже виробили концепцію", – розповів Смолій.

В результаті клієнти отримають можливість дистанційного доступу до рахунку і безпеку трансакції з використанням безкарткових технологій "в режимі 24/7, миттєво і гарантовано".

"Ці рішення… передбачають, що операції будуть прив'язані безпосередньо до персонального банківського рахунку", – зазначив глава регулятора.

Смолій уточнив, що мова не йде про використання якихось принципово нових і дорогих технологій, а мається на увазі доопрацювання вже існуючих банківських систем.

"Ви з використанням дистанційних каналів, мобільного телефону або комп'ютера, через Інтернет будете ініціювати платіж зі свого рахунку. Він від вашого банку піде через систему електронних платежів НБУ до іншого банку і до рахунку одержувача. Без використання карткових процесингів", – пояснив Смолій.

За його словами, нова технологія не використовує процесинг взагалі. Вона спирається на вже існуючу систему електронних платежів НБУ та банківських операційних систем.

"Ми ні в якому разі не пропонуємо відмовлятися від карткових технологій, які є одними з ключових драйверів Cashless, а просто мають намір розвивати альтернативну інфраструктуру, яка сприяла б функціональній і ціновій конкуренції, появи нових гравців і послуг", – пояснив глава Нацбанку.

Крім того, в в рамках модернізації платіжного простору передбачається перехід на міжнародний стандарт визначення рахунків IBAN.

Раніше повідомлялося, що Національний банк України пропонує розширити перелік платіжних пристроїв і сервісів для можливості здійснення безготівкової оплати користувачами.


                         



Коментарі