Економіка світу
Подобається

Чи обвалить Китай світовий нафтовий ринок?

10/06/2018
Чи обвалить Китай світовий нафтовий ринок?

Протягом декількох тижнів поспіль вартість нафти падає, що бентежить спекулянтів, які до цього збільшили чистий довгу позицію до рекордної позначки.

Головним локомотивом зростання цін, на думку нафтотрейдерів, став сильний попит, в першу чергу з боку Китаю – найбільшого за підсумками 2017 року імпортера вуглеводнів. Але попит цей може виявитися не таким серйозним, як здається на перший погляд.

Популярне: Поближче до Європи: В Україні хочуть скасувати використання по батькові

По-перше, в травні цього року КНР скоротила імпорт нафти до лютневого мінімуму. Обсяг імпорту скоротився на 1,05% з квітневого максимуму в 9,64 млн барелів і склав 39,05 млн тонн, або 9,23 млн барелів на добу. Незважаючи на те що за період з січня по травень цього року КНР наростила імпорт нафти на 8% за рік, до 190,5 млн тонн, побоювання все ж зберігаються.

Відзначимо, що стрибок попиту, що трапився в квітні, пов'язаний зі слабкою базою, оскільки в цьому місяці 2017 року китайці імпортували занадто маленький обсяг. Разом з тим загальна тенденція для промислового і транспортного секторів Китаю, на частку яких припадає близько 70% китайського попиту на нафту, виглядає невпевнено.

Темпи зростання вантажних перевезень і виробництва електроенергії досягли максимального рівня в III кварталі минулого року.

Збільшення вантажного тоннажу на сьогоднішній день приблизно в два рази перевищує рівень, який був досягнутий в середині 2017 роки (11-12%), а скорочення економіки в Європі може чинити додатковий тиск на цю цифру.

Спираючись на все вищесказане, можна сказати, що подальше зростання попиту на нафту в КНР на рівні 10% в другій половині цього року виглядає малоймовірним.

Видання The Wall Street Journal пише про те, що падаючий юань, який робить нафту для китайських імпортерів дорожче, швидше за все, не поліпшить ситуацію. У перерахунку на китайську нацвалюту нафту марки Brent за останні три місяці піднялася в ціні на 20%. Китайські ф'ючерси на нафту при цьому зросли на 12%.

Якщо в найближчому майбутньому ситуація не зміниться, нафтопереробні заводи Китаю можуть почати зниження покупок.

В результаті, навіть незважаючи на падіння видобутку в Венесуелі і, можливо, в Ірані, вже в другій половині 2018 року вартість нафти може перейти до зниження, причому досить стрімкого.


                         



Коментарі