Економіка України
Подобається

“Будуть видавати живими грошима”: зміни у нарахуванні субсидій шокували українців

09/06/2018
“Будуть видавати живими грошима”: зміни у нарахуванні субсидій шокували українців

Планується, що в опалювальному сезоні 2018/2019 субсидії будуть видаватися живими грошима, а це значить, що їх одержувачі можуть залишати собі зекономлені в результаті економного споживання кошти, – поінформувала сьогодні прес-служба Кабміну.

Таким чином, як зазначається в поясненні, монетизація стане додатковим стимулом для енергоефективності. Разом з тим державну допомогу отримуватимуть ті, хто дійсно її потребує. Зловживання в цій сфері будуть проявлятися і припинятися, а люди, які просто приховують свій стан, не зможуть користуватися програмою і паразитувати за рахунок платників податків, пообіцяли в КМУ.

Популярне: Скільки українці платитимуть за продукти цього літа?

У релізі пояснюється, що в містах-мільйонниках нерідкими стали випадки здачі квартир в оренду з своєрідним бонусом – оформленої субсидією на комунальні послуги. При цьому власники житла не тільки отримують доходи, а й мають транспортні засоби або інші предмети розкоші.

Тепер, як розповідають в уряді, якщо у власності сім'ї є автомобіль, яким менше п'яти років, крім мопеда і авто, наданого органом соціального захисту населення, субсидію не призначатимуть.

Крім того, доходи від оренди майна, зокрема, від здачі в оренду квартири, тепер необхідно буде також вказувати в деклараціях про доходи – в новій графі «інші доходи».

Також в повідомленні триває, що є приміщення, які виходять за рамки середньостатистичних і відносяться до категорії «преміум класу». Як приклад зловживань наводяться випадки, коли до недавнього часу на них також оформлялися субсидії – на підставі того, що прописувалась там самотня пенсіонерка з мінімальною пенсією. Вона, цілком очевидно, була не здатна оплатити повну вартість послуг і зверталася до комісії з надання субсидії на наднормативну площу.

З 1 травня 2018 року діє нове правило: субсидія скасовується якщо площа квартири перевищує 120 кв. метрів, а вдома – 200 кв. м, крім дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей. Власники такої великої житлоплощі будуть оплачувати компослуги в повному обсязі.

Уряд також акцентує увагу, що багато українців працюють за кордоном, але при цьому звертаються за призначенням субсидій, декларуючи нульові доходи.

Тепер тим, хто дійсно є безробітним, необхідно буде стати на облік в центр зайнятості. А тим людям працездатного віку, хто претендує на субсидію, але не реєструється як безробітний, тому що насправді працює без оформлення в Україні або за кордоном, органи соцзахисту автоматом вважатимуть дохід в три прожиткові мінімуми – 5 286 гривень.

У Мінсоцполітики переконані, що це буде стимулювати українців до офіційного працевлаштування, сприятиме детінізації, усунення соціальної несправедливості, коли субсидію насправді отримують люди з досить високими доходами, резюмують в КМУ.


                         



Коментарі