Величезний астероїд вибухнув над Африкою. NASA коментує цю ситуацію

04/06/2018
Величезний астероїд вибухнув над Африкою. NASA коментує цю ситуацію

Астрономи НАСА відкрили на минулих вихідних невеликий навколоземний астероїд, 2018 LA, за кілька годин до того, як він згорів в атмосфері Землі і вибухнув в небі над Африкою.

Про це повідомляє Лабораторія реактивного руху НАСА.

"Цей астероїд став лише третім навколоземних об'єктом, який ми знайшли до того, як він зіткнувся із Землею. До того ж, нам лише вдруге вдалося передбачити то що це небесне тіло впаде на нашу планету задовго до того як це відбудеться в реальності", – заявив Пол Чодас (Paul Chodas) з Лабораторії реактивного руху НАСА в Пасадені (США).

Популярне: Як отримати пенсії та соціальні виплати переселенцям з Донбасу? Микола Шамбір відповів на всі питання

Практично кожен день повз Землю пролітає один або навіть кілька вкрай невеликих астероїдів, які зближуються із нашою планетою на відстань, відповідне кільком десяткам або сотням дистанцій між Місяцем і Землею. Подібні малі небесні тіла не становлять загрози для нас, однак астрономи активно стежать за ними після падіння челябінського метеорита в лютому 2013 року.

Рік тому фахівці НАСА представили публіці систему Scout, здатну знаходити відносно невеликі астероїди діаметром в 30 метрів за кілька днів до їх зближення із Землею. Як розповідає Чодас, на цих вихідних дана система пройшла екстремальну перевірку, далеко виходить за рамки "можливого", виявивши вкрай невеликий і тьмяний астероїд 2018 LA, що рухався по траєкторії зіткнення з нашою планетою.

За словами представників НАСА, він був виявлений за допомогою автоматизованих телескопів Catalina Sky Survey в ніч з п'ятниці на суботу, коли він ще перебував за орбітою Місяця, на досить великій відстані від Землі. Дані по його орбіті були оброблені алгоритмами Scout в центрі планетарної оборони НАСА, і потім передані іншим астрономам для повторної перевірки. Завдяки цьому вчені змогли обчислити точну траєкторію руху 2018 LA і передбачити, що він дійсно зіткнеться з нашою планетою, а також обчислити приблизний час і місце падіння. Як і передбачали астрономи, астероїд згорів у верхніх шарах атмосфери і вибухнув в зазначений час, що встигли зняти на камери тисячі жителів Ботсвани і інших країн Африки, розташованих поруч з цим космічним "феєрверком".
 


                         



Коментарі