Економіка України
Подобається

Гривня знайшла баланс: експерти спрогнозували курс валют на літо

04/06/2018
Гривня знайшла баланс: експерти спрогнозували курс валют на літо

У травні в Україні знизився курс долара – в середньому до 26,13 грн/дол. Такі дані надали аналітики ГК Forex Club. На думку експертів, зміцненню гривні сприяв слабкий попит на інвалюту, жорстка монетарна політика та викуп валюти НБУ, а також сприятливі тенденції на сировинних ринках.

Курс євро знизився більш істотно – в середньому до 30,16 грн/євро. Це стало результатом динаміки на світових ринках, адже євровалюта ослабла не тільки по відношенню до гривні, але і до інших валют. На курс євро натиснув прихід до влади популістів та євроскептиків в Італії, а також політичні ризики в Іспанії та боргові проблеми в Греції, пояснили експерти.

Популярне: Як отримати пенсії та соціальні виплати переселенцям з Донбасу? Микола Шамбір відповів на всі питання

За прогнозами аналітиків, курс долара в червні коливатиметься в діапазоні 26-26,75 грн, а курс євро – в діапазоні 30,4-31,5 грн.

"У травні курс так і не зміг подолати позначку 26 грн за долар на готівковому ринку, незважаючи на минулий фінал Ліги Чемпіонів у Києві і приплив готівкової валюти. Ймовірно, цей рівень залишиться ключовим для ринку. Жорстка грошово-кредитна політика НБУ та викуп валюти з ринку стримуватимуть спроби зростання курсу вище цієї позначки", – зазначає старший аналітик ГК 

Він зазначив, що глобальні цінові тенденції на ринку сировини залишаються сприятливими для українського експорту – зернових і продукції гірничо-металургійного комплексу.

"Негативним фактором для гривні виступають високі ціни на енергоносії, в тому числі на газ для промислових підприємств, що відображатиметься зростанням собівартості продукції і критичного імпорту", – додав фахівець.

Зміцнення долара проти світових валют, особливо євро, на думку Шевчишина, також несе ризик для стабільності гривні, оскільки на Європу припадає понад 40% українського експорту.

Нагадаємо, в цілому в 2018 році бізнес в Україні чекає на долар, дорожчий 30 гривень, хоча скоротилася частка підприємців, які очікують знецінення гривні. А згідно з консенсус-прогнозом Міністерства економічного розвитку і торгівлі, середній курс долара в Україні в 2018 році, за негативним сценарієм, становитиме 28,95 грн/долар, а в 2019 році – 32 грн/долар.


                         



Коментарі