Економіка України
Подобається

Друга пенсія в Україні: Рева зробив гучну заяву

31/05/2018
Друга пенсія в Україні: Рева зробив гучну заяву

Запланована Кабміном пенсійна реформа торкнеться громадян України у віці до 35 років. Українців зобов'яжуть відкривати рахунки в недержавних пенсійних фондах.

Про це заявив міністр соціальної політики Андрій Рева.

Рева нагадав, що введення накопичувальної пенсійної системи очікується з 1 січня 2019 року.

Популярне: Екс-президент України очолив один з київських банків

"Коли ми говоримо про класичну пенсійну систему, вона складається з трьох рівнів. Перший – солідарна система, яку ми бачимо, другий рівень – загальне обов'язкове державне накопичення, третій – добровільне накопичення. У нас з трьох рівнів в Україні діє два – перший і третій … Буде введений другий загальнообов'язковий рівень ", – пояснив міністр.

За його словами, українці до 35 років повинні приймати участь в накопичувальній системі в обов'язковому порядку.

"Для того, щоб ви щось отримали, має пройти час, протягом якого ці кошти працюють. Якщо відкладати менше 20 років – що ви отримаєте? Якщо людині за 50, чи має сенс брати участь в накопичувальній системі? Для таких обов'язковості бути не має ", – зазначив він.

"До 35 років – обов'язково виплачуєте відсоток, вибираєте фонд, і цей фонд управляє вашими коштами до моменту вашого виходу на пенсію. Маючи стаж, передбачений законодавством, ви маєте пенсію солідарної системи. До цієї пенсії ви отримуєте ще і кошти з накопичувального фонду, які є вашою прибутком ", – розповів глава Мінсоцполітики.

За словами Реви, українцям пропонується вкладати кошти в один з недержавних пенсійних фондів, "але його обов'язково треба вибрати, щоб він відкрив вам рахунок".

"Ви будете зобов'язані збирати по закону, але де збирати – ваша особиста справа. Буде відсоток від заробітної плати. Якщо ми говоримо про солідарну систему, вас страхує роботодавець. Весь внесок 22% платить він. Це державна гарантія. Але далі накопичення будуть брати з вашої зарплати. Згідно із законом в перший рік там передбачено 2%, і поступово – до 7%. Але гроші, які будуть вираховувати, ви самі визначите, куди вкладати. Якщо у вас висока зарплата, можете ще й добровільно вносити зверху ", – додав міністр.


                         



Коментарі