Економіка України
Подобається

Глава Нацбанку розповів про дефолт і розрив з МВФ

28/05/2018
Глава Нацбанку розповів про дефолт і розрив з МВФ

У Нацбанку прокоментували шанси України отримати новий транш Фонду і нову програму фінансування від МВФ. Україні слід проводити реформи, критичні для збереження макрофінансової стабільності і для забезпечення довгострокового економічного зростання – в тому числі ті реформи, на яких наполягає Міжнародний валютний фонд (МВФ). Про це заявили в Національному банку України (НБУ).

При цьому глава Нацбанку Яків Смолій, коментуючи відносини України і МВФ, заявив, що про дефолт України поки що не йдеться, – пише Сегодня.

Популярне: Дізнайтесь навіщо Facebook пропонує користувачам присилати оголені фото

«Речі про дефолт взагалі не йде … Україна повинна виконати зобов'язання і провести реформи, які були закладені в програмі МВФ, для отримання наступного траншу. Ми сподіваємося, що умови будуть виконані », – зазначив глава НБУ.

Смолій нагадав, що у Верховній Раді вже йде розгляд поправок до закону про Антикорупційний суд с прийняття якого є структурним «маяком» в програмі МВФ, а наступний крок – створення ринку газу.

«Ми дивимося з оптимізмом на ті рішення, які, як очікуємо, будуть прийняті», – додав Смолій.

Крім того, відповідаючи на питання про те, чи буде НБУ підвищувати облікову ставку, якщо траншу МВФ не буде, заступник голови НБУ Дмитро Сологуб заявив:

 «Ми в першу чергу звертаємо увагу на фундаментальні ризики. Ми будемо дивитися не тільки на факт співпраці з МВФ або його відсутність, а на те, які наслідки це матиме для економічних параметрів – в першу чергу, інфляційних ».

Сологуб додав, що НБУ поки не змінює прогнози щодо отримання зовнішнього фінансування.

«Ми очікуємо і надалі 2 млрд доларів від МВФ плюс 0,8 млрд доларів Світового банку, і 0,5 млрд від ЄС», – нагадав заступник голови Нацбанку.

Також Сологуб зазначив, що розміри нової програми Фонду для України будуть визначатися поточним рівнем резервів Національного банку в порівнянні з бажаним їх рівнем – «тобто з точки зору адекватності резервів»:

«З одного боку, ми не говоримо про таку велику програму, яка була в України з 2015 року. З іншого боку, з огляду на обсяг резервів майже в 20 млрд доларів, ясно, що програма, наприклад, на 1 млрд доларів теж не матиме істотного сенсу ».

Заступник голови НБУ Олег Чурій також підкреслив, що важливо не тільки те, скільки грошей МВФ надасть Україні – важливо і фінансування від інших міжнародних організацій. Чурій вважає, що ці ресурси можуть бути для України більш дешевими.


                         



Коментарі