Економіка України
Подобається

“Частина українців ризикує залишитися без пенсії”: експерти назвали причину

15/04/2018
“Частина українців ризикує залишитися без пенсії”: експерти назвали причину

Частина українців ризикує з часом залишитися без пенсії

Експерти кажуть, причина цього – масова трудова міграція.

Так, згідно з дослідженнями міжнародних організацій, левова частина заробітчан працює неофіційно – їдуть без дозволу на роботу і знання мови, в майбутньому вони можуть бути покарані пенсією.

«Загальна кількість трудящих-мігрантів становить 1,2 млн осіб, або 3,5% від загальної чисельності населення України у віці 15-70 років. Короткострокові трудящі-мігранти складають 82,7% всіх трудящих-мігрантів або 2,9% населення у віці 15-70 років », – йдеться в звіті Міжнародної організації праці (МОП).

47,9% мігрантів не отримують дозвіл на роботу, тобто фактично порушують закон. У країні, яка іх приймає, вони знаходяться в якості туристів або ж зовсім живуть з простроченими документами. 36,5% українських мігрантів не володіють мовою тієї країни, куди вони вирушили на заробітки. Цікаво, що незважаючи на військову агресію, Росія залишається найпопулярнішою серед заробітчан країною, – такі дані МОП. Там працює 43,3% всіх трудових мігрантів з України. Слідом ідуть Польща, Італія та Чеська Республіка.
 
HR-експерт Олександр Білоус каже, що головна причина міграції – низькі зарплати в Україні. Для прикладу, мінімальна зарплата в Литві – 400 євро, в Румунії – 408 євро, в Угорщині – 445 євро, в Польщі – 503 євро, а в Україні – лише 115,9 євро (еквівалент 3723 грн). Він також додав, що 60% заробітчан мали роботу в Україні до міграції.

Популярне:“Лише 10 %”: кількість субсидіантів зменшуватимуть

Однак, незважаючи на те, що переклади заробітчан – один з основних джерел валюти в Україну (за підсумками минулого року фізособи, згідно з даними НБУ, перевели приблизно $ 9 млрд, при цьому обсяг зовнішніх інвестицій за цей же період склав всього $ 2,3 млрд), трудові мігранти не платять податки в Україні, в результаті країна недоотримує мільярди гривень податків, а самі заробітчани втрачають права отримувати пенсію.

Нагадаємо, відповідно до чинного закону, право на пенсію мають лише ті українці, які відпрацювали як мінімум 15 років. Більш того, вже через 10 років «вчасно» на пенсію будуть виходити тільки ті, хто заробив 35 років стажу.


                         



Коментарі