Головні Новини
Подобається

Експерти розповіли що буде з доларом

14/04/2018
Експерти розповіли що буде з доларом

Валютний тиждень завершився новим витком подорожчання долара, й експерти говорять, що ця тенденція може продовжитися

Так, до вечора 13 квітня курс долара піднявся на 12,5 копійок, і закріпився в рамках 26,14-26,1550 грн/$.

За словами економічних експертів, бізнес розраховує на подорожчання долара наступного тижня, тому не поспішає продавати валюту.

Друга причина зростання курсу долара – збільшення гривневої ліквідності. Помітно побільшало українських грошей, які час від часу конвертуються в долар і тиснуть на валютний ринок.

Наприклад, за кілька днів Держказначейство виплатило великі субвенції з медицини та освіти, а також кілька невеликих виплат з ПДВ (240 млн грн і ще приблизно 160 млн грн). Сукупно вийшло близько 15 млрд грн.

Свою роль відіграє рішення Нацбанку про збереження облікової ставки на рівні 17%, внаслідок якого банки, які очікували зростання ставки й планували заробити на розміщенні гривні в депозитні сертифікати НБУ, переорієнтували частину вільних коштів на покупку валюти.

Наступного тижня фінансисти очікують нових виплат Держказначейства по ПДВ, тому ніхто не сумнівається в подальшому подорожчанні долара.

За словами експертів, в понеділок курс може вирости до 26,20 грн/$. Очікується, що до п’ятниці валюта повинна подорожчати ще більше.

Нагадаємо, обвал російського рубля після введення США санкцій проти РФ не позначиться на курсі гривні.

Економісти кажуть, що зміцнення гривні на тлі обвалу рубля свідчить про скорочення залежності української економіки від Москви.

Популярне:“Уже почався продаж квитків”: на травневі вихідні “Укрзалізниця” запускає додаткові потяги

За словами експертів, через чотири роки з моменту початку протистояння між Україною і РФ наша країна почала віддалятися від держави-агресора. Зокрема, за останні роки значно зменшилася вага Росії в торговому балансі України, тому на гривню падіння рубля впливати буде слабо.

Експерт з фінансових питань Василь Горбаль вважає, що чекати обвалу гривні слідом за рублем не варто. Про це він заявив в ефірі одного з телеканалів.

“Раніше, коли відбувалися курсові коливання рубля, то ми могли спостерігати з невеликим відставанням і синхронні коливання гривні. Основою цього були певні загальні тренди, які діяли і на РФ, і на Україну. Ну і рівень проникнення був значно вищим”, – пояснив він.

Горбаль зазначив, що курс гривні зараз підтримують підвищена облікова ставка й масові інвестиції в державні цінні папери.

 


                         



Коментарі