Економіка України
Подобається

Експерти розповіли що буде з доларом наступного тижня

24/03/2018
Експерти розповіли що буде з доларом наступного тижня

Весь тиждень українців радували дешевим доларом, але до вихідних він все-таки подорожчав на дві копійки

Так, 23 березня міжбанк закрився в рамках 26,27-26,29 грн/$. А ось за прогнозами на понеділок, 26 березня, від долара потрібно чекати незначного стрибка.

П’ятниця на валютному ринку запам’яталася і тим, після обіду великі корпорації отримали виплати Держказначейства з ПДВ на суму 2,7 млрд. грн. Це трохи притримало валютні продажу.

Варто відзначити, що торги в п’ятницю йшли у вузькому діапазоні. Вони стартували з 26,23-26,27 грн/$. Протягом дня ціна впала до 26,18-26,23 грн/$, і знову підросла до 26,26-26,28 грн/$.

Так як виплата ПДВ сталася з запізненням, попит на долар не встиг серйозно вирости.

«На міжбанк перестав тиснути готівковий ринок. Зростання попиту на долар в касах не спостерігалося, там все дуже спокійно, тому банки не купували активно валюту під населення», – відзначають експерти.

А ось обсяг безготівкового ринку скоротився з $ 479,34 млн. до $ 320,02 млн.

У п’ятницю на торги протягом дня не виходив Національний банк, адже на це не було підстав.

Але експерти відзначають, що знаючи нову звичку регулятора прикупити свою частину навіть на неліквідному ринку, банкіри були задоволені бездіяльністю НБУ.

А ось що стосується прогнозів на наступний тиждень, то у фінансистів вони розходяться. Але всі погоджуються в тому, що валютні продажі зростуть.

Популярне:Експерт розповів, як зміниться вартість оренди житла і чому

«Курсові тренди будуть визначатися високою активністю учасників ринку в зв’язку з закінченням фінансового місяця і кварталу, періодом відшкодувань ПДВ, ступенем активності регулятора з корекції курсових коливань і настроями готівкового ринку, які можуть активізувати спекулятивну складову», – зазначив один з експертів.

Він чекає до кінця березня коливань в рамках 26,0-26,30 грн/$.

За іншими прогнозами, в понеділок, 26 березня, міжбанк може стартувати в рамках 26,25 -26,35 грн/$, тоді як протягом дня торгівля буде в діапазоні 26,30-26,40 грн/$.

«У кінці місяця бізнесу буде потрібно більше гривні – на платежі в бюджет, партнерам і персоналу із зарплати. Так що експортери повинні збільшити продаж вільної частини валютної виручки. Але і імпортерам потрібно буде закривати місяць і купувати долар під зовнішньоекономічні контракти», – зазначив фінансист.

У той же час є і ті, хто вірить у зміцнення гривневого курсу.

«Схоже, у понеділок знову спробуємо на міцність 26,20 грн/$», – вважає експерт.

Нагадаємо, курс долара почав рости в п’ятницю, 23 березня, після початку торгів на міжбанку. Так, за 1 долар давали до 26,22-26,25 гривень.

 


                         



Коментарі